Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Monica Lewinskys ord om Bill Clinton – 23 år senare

08 sep, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
Monica Lewinsky och Bill Clinton.
Det är 23 år sedan Lewinsky-skandalen briserade. Nu berättar kvinnan som stod i händelsernas centrum om sina känslor inför Bill Clinton i dag.
Annons
Kändisarnas otrohetsskandaler - vi aldrig glömmerBrand logo
Kändisarnas otrohetsskandaler - vi aldrig glömmer

Det var i januari 1998 som Monica Lewinsky över en natt blev känd över hela världen. Då avslöjades det att hon, som var en 22-årig praktikant i Vita huset, hade haft en affär med president Bill Clinton.

De sexuella aktiviteterna ska bland annat ha pågått samtidigt som Clinton talade i telefon.

Monica Lewinsky 1998.

Bill Clinton ställdes inför riksrätt

Presidenten förnekade först uppgifterna men erkände senare att han haft en relation med Monica Lewinsky. Något som senare förde med sig att han ställdes inför riksrätt, bland annat för att ha ljugit under ed. Han friades dock men skandalen, som var en av de mest uppmärksammade under 1990-talet, var ändå ett faktum.

Annons

Samtidigt blev Monica Lewinsky hånad runt om i världen och på den tiden ansågs hon ofta vara den som orsakade skandalen. Men lyckligtvis förändras tiderna och i dag ses Lewinsky snarare som en mäktig mans offer.

Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter skandalen.

Skandalen blir tv-serie

Hela händelseförloppet sätts nu under lupp i en ny amerikansk dramaserie – Impeachment: American Crime Story. Monica Lewinsky själv är en av producenterna bakom serien och inför premiären i USA ställde hon upp på en exklusiv intervju med tv-programmet Today Show.

Där berättar hon om sina blandade känslor inför den nya serien.

– Jag är nervös över att folk ska få se några av de värsta stunderna i mitt liv och beteenden som jag ångrar, säger Lewinsky, som i dag är 48 år, i intervjun.

Annons

Hon får också frågan om hon tycker att Clinton, som numera hunnit fylla 75, är skyldig henne en ursäkt.

Lewinsky säger då att hennes liv har förändrats de senaste åren och att hon inte längre känner att hon behöver en ursäkt från expresidenten.

– Jag behöver det inte. Men han borde vilja be om ursäkt, på samma sätt som jag alltid vill be om ursäkt till människor som jag eller mina handlingar har skadat, säger hon i intervjun.

Monica Lewinsky i dag.

Clinton har inte pratat med Lewinsky

Häromåret fick Bill Clinton frågan om han personligen bett om ursäkt till Monica Lewinsky. Han sa då att han inte pratat med henne och att han inte kände att han var skyldig henne en personlig ursäkt.

– Jag bad om ursäkt till alla i hela världen. Jag har inte pratat med henne. Men jag bad om ursäkt offentligt, flera gånger. Det är annorlunda. Ursäkten var offentlig, sa Clinton då.

Impeachment: American Crime Story hade premiär i USA i veckan. Monica Lewinsky spelas i serien av Beanie Feldstein och Clive Owen gör rollen som Bill Clinton.

Edie Falco, mest känd för rollen som Carmela Soprano i The Sopranos, spelar Hillary Clinton i de tio avsnitten.

Annons