Västerås blir i år hemmaplan för Musikhjälpen, och temat för årets Musikhjälp är ”Sex är inte ett vapen”. Pengarna som samlas in kommer att gå dels till fysisk och psykisk vård för de som överlever sexuellt våld i krig och konflikter och dels till ekonomisk hjälp för att kunna driva rättsprocesser och till att underlätta för att alla ska få möjlighet till utbildning och på det sättet undvika att hamna i fattigdom. Pengarna kan också gå till att skapa tryggare miljöer i till exempel flyktingläger.

Musikhjälpen ger en röst åt överlevaren

Sexuellt våld förekommer i många konflikter i världen och kan se ut på många olika sätt. Framför allt är det kvinnor och flickor som drabbas, men även män och pojkar kan råka illa ut. Till exempel förekommer våldtäkter för att sprida skräck, sexuell tortyr, kidnappningar av människor som hålls som sexslavar och tvång in i prostitution och äktenskap.

– Att Musikhjälpen i år fokuserar på sexualiserat våld i väpnad konflikt innebär att vi ger röst till överlevare som tyvärr ofta lever i en skuggtillvaro fylld av skam och skuld, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

Just att leva med att ha blivit utsatt för sexuellt våld innebär för många skam och att man inte anmäler övergreppen. Många drabbade lider, förutom av de rent fysiska skadorna, även av sociala stigman och oönskade graviditeter som gör att de isoleras eller förskjuts. I vissa fall förekommer tvångsgiftermål mellan den utsatta och förövaren.

Men det sexuella våldet i krig och konflikter är inte bara det som utförs av soldater och väpnade grupper, utan där sexuellt våld blivit en del av vardagen sprider det sig även till lokalbefolkningen, biståndsarbetare och fredsbevarande soldater.

Då sänds Musikhjälpen 2019

Musikhjälpen kommer att hållas mellan den 9:e och 15:e december på Stora torget i Västerås. Då flyttar tre programledare in i en glasbur och sänder radio och tv under 24 timmar om dygnet. De gästas av artister och tittare och lyssnare kan önska låtar mot att de skänker pengar.

Under Musikhjälpen 2018 i Lund samlades 50 miljoner kronor in till det årets tema ”Alla har rätt till att funka olika”. Första året Musikhjälpen arrangerades var 2008, då i Malmö och då som nu var SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen huvudorganisatörer.

Foto: Karl David Englund/SVT

 

Läs mer: 

Nästan varannan svensk kvinna drabbad av sexuella övergrepp

Detta hände under Musikhjälpen 2018

Mest läst