natalie portman!
9 egenskaper som utmärker högintellektuella
Slå på ljud

Nu berättar den 39-åringa skådespelaren Natalie Portman om hur hon påverkades av att bli sexualiserad som barn, bland annat efter sin medverkan i filmerna Léon: The Professionaloch Beautiful Girls.

– Jag var absolut medveten om att jag porträtterades, framför allt i tidningar inför att filmerna skulle komma ut, som en Lolita-figur, säger Natalie Portman i podcasten Armchair Expert with Dax Shepard. Och hon fortsätter:

– Att bli sexualiserad som barn gjorde att jag glömde bort och förstörde min egen sexualitet, tror jag, eftersom det gjorde mig rädd och gjorde att jag kände mig otrygg.

Efter detta byggde Natalie Portman upp som en mur kring sig själv där hon varken släppte in andras tankar om henne, eller släppte ut sig själv hela vägen ut. Och där hon tvingades framställa sig själv som mer stram än vad hon egentligen är, eftersom hon var rädd för att alla skulle uppfatta henne som ett sexobjekt.

Natalie Portman byggde upp en mur

– Jag försökte liksom uppfattas som ”jag är seriös och du borde respektera mig", och typ ”jag är smart – se inte på mig på det där viset”. Och jag började välja roller som var mindre sexiga för jag blev orolig över hur jag skulle uppfattas och hur säker jag skulle känna mig.

Eftersom hon var så ung när hon porträtterades som ett sexobjekt på vita duken och reklamplanscher, så menar hon att muren hon byggde upp kring sig ”hindrade hennes naturliga utveckling”.

– Så många hade bilden av mig att jag var superseriös och försiktig och konservativ. Jag har insett att jag medvetet byggde upp det för att det var ett sätt att få mig att känna mig trygg.

Natalie Portman kunde inte utforska sina sexuella lustar

Natalie Portman menar också att hon inte kunde löpa linan ut vad gäller hennes egen sexualitet, eftersom det varit så laddat för henne ändå sedan hon var ett barn.

– Och när man är i den där åldern där man ska utforska sin egen sexualitet och sin egen lust, och man vill utforska saker och vara öppen. Men samtidigt då känna sig väldigt otrygg då det är äldre män som var intresserade så var det bara ”Nej nej nej nej”.

Foto: TT

LÄS MER:

Lisa Nilsson: Breven från mamma förändrade allt – efter hennes död

Kändisar som pluggat på världens främsta universitet

16 kändisar som är 160 centimeter eller kortare

Mest läst