Pressbild-Niklas-Strömstedt-4-Foto-Mattias-Edwall

När vi ses på Hotell Rival vid Mariatorget i Stockholm har hösten precis börjat anas i luften, men vi börjar prata om julen. Om att vara ledig och få tid till att vara med nära och kära. Fram tills att Niklas barn blev vuxna har de firat vart jul tillsammans vart annat år. I och med att även Jennys döttrar börjar bli stora har traditionerna luckrats upp, men de är överens om att det är viktigt att träffas under julhelgen.

– Det skapar en möjlighet att vara tillsammans med dem tycker allra mest om. Det är ögonblick när ingen är på väg någon annanstans, det är den viktigaste traditionen för mig. Sen är jag jävligt bra på köttbullar också.

I höst kör Niklas Strömstedt ”den enda julshowen du behöver” – Ett ljus i mörkret i år igen. Showen är en repris på den hyllade succén med samma namn som förra året höll till på Grand Hôtel i Stockholm. Men i år är det turné som står på schemat och Niklas Strömstedt och hans band har premiär i Karlskoga den 17 november. (Här kan du se alla listan över alla föreställningar och köpa biljetter)

– När man får chansen att jobba i den perioden, så är det lite ljus i mörkret för en själv också, göra något konkret, att ha spelningar och umgås med bandet och göra det som jag tycker är allra roligast – att spela och sjunga för folk. Och vara ett ljus i mörkret för de som kommer och tittar också…

– Sen tror jag att de förväntar sig att prata lite grann också för att jag tycker att det är roligt. Visa en annan sida än bara låttexter, roligare än bara säga något mer än ”hej mår ni bra”.

Niklas Strömstedt är aktuell med julshowen Ett ljus i mörkret

Den som följer Niklas Strömstedt i sociala medier vet att han gillar att säga mer än bara hej. Han kommenterar gärna samtiden – framförallt AIK:s framgångar på plan – familjen och katten Kerstin under namnet Poptönten på Twitter och Instagram. Ett namn som han tog för att ”bejaka tönten” i sig själv.

– Jag behövde ett Twitternamn. Jag höll på med pop, sen tycker jag att alla människor innerst inne är töntiga – även hårdrockare. Även de som vill vara tuffast i samhället är också töntiga när de står framför spegeln på morgonen. Sen när vi går ut genom porten tar vi på oss våra masker och blir de människor som omgivningen förväntar sig att vi ska vara.

Allt sedan Niklas Strömstedt slog igenom på 1980-talet har hans privatliv både synts och synats i pressen. För sju år sedan gifte han sig med TV4-profilen Jenny Strömstedt. Rollen som bonuspappa tog Niklas Strömstedt på sig i lugn och ro när de blev ett par 2008. När de började dejta bodde de med sina barn i varsin lägenhet i samma område på Södermalm i Stockholm. De började umgås allihop tillsammans, barnen och vuxna, och sen när det blev kväll gick var och en hem till sig.

– Man måste ju ha tur också, det är inte alla människor som funkar ihop. Men det gjorde vi, mina barn fungerade bra med Jennys barn. Och så var det en kväll, vi var hemma hos Jenny och min dotter var med och hon sa: ”nej, nu får ni faktiskt ta och flytta ihop så att någon slipper gå hem hela tiden”. Och det är ju ett bra betyg.

Jenny och Niklas Strömstedt, tillsammans på ELLE-galans röda matta 2018.

Jenny och Niklas Strömstedt, tillsammans på ELLE-galans röda matta i vintras.

Det här med att vara bonusförälder förknippar Niklas med att man beter sig vuxet och inte låter barnen komma emellan.

– Eller att man inte hamnar mitt emellan sina egna barn och sin nya partner. Utan att man pratar med varandra helt enkelt. Det är en annan sorts relation att vara bonusförälder, man är inte förälder och man är inte kompis heller. Man måste våga vara irriterad i bland, man kan inte tassa för mycket.

– Det handlar om att prata, att våga säga ifrån. Fast kanske inte alltid, man kanske måste bita ihop hårt även om det dyker upp jobbiga och fula känslor, men man får skärpa sig då.

I höst är Niklas Strömstedt även aktuell med en ny säsong av TV4-programmet Tillsammans med Strömstedt där tittarna möter Niklas och Jenny Strömstedt där de ventilerar känslor och relationsproblem med andra svenska kända par.

Hur har den påverkat din och Jennys relation?

– Vi var ju intresserade av relationer båda två när vi träffades, vi hade dessutom övat ganska mycket på andra så vi hade lärt oss av våra misstag på något sätt, och visste hur man inte ska göra. Det är jättekul att göra de programmen ihop.

Än så länge är det hemligt vilka par som är med i årets säsong, men Tillsammans med Strömstedt har premiär i TV4 i november.

FOTO Mattias Edwall, IBL

Läs mer:
Jenny Strömstedt om synen på hälsa: Den där discokroppen kan inte vara målet

GES om sommarturnén: Förväntanspirr i magen