Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Niklas Strömstedt sommarpratar igen: Relationer är det viktigaste i livet

27 jun, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Niklas Strömstedt går igenom sin dagbok i Sommar i P1.

För 30 år sedan sommarpratade Niklas Strömstedt för första gången.
Nu är det dags igen, och visst har det hänt mycket de gångna tre decennierna.
– Jag har skrivit mycket om relationer i mina låtar, säger han.

Annons
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021Brand logo
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

Popikonen och numer även tv-profilen Niklas Strömstedt gör sig redo för sitt andra sommarprat, och det var ett tag sedan han satt framför just den mikrofonen senast.

– Det är roligt! När mitt program sänds är det på dagen 30 år sedan jag gjorde mitt första, så det är kul. Det har hänt en del sedan dess, kan man säga, säger Niklas Strömstedt.

Under sitt Sommar i P1 kommer artisten att dyka ner i sina dagboksanteckningar och plocka sju olika händelser från de senaste drygt 10 000 dagarna som gått sedan 1991.

– Det är både stort och smått. Både allvar och mer lättsamt, det finns alla temperaturer i de här pratorna. Och det bli ganska långa prator, men jag hoppas att folk har lärt sig att lyssna mer på prat i och med att många lyssnar på poddar och böcker nu, säger han.

”Det är ett mer polariserat samhälle”

Sedan Niklas Strömstedt sommarpratade senast har mycket hänt i hans liv. Han har bland annat fått två barn till, sonen Simon som kom bara några månader efter programmet och dotter Maja som föddes 1998. Han har också gift sig med Jenny Strömstedt.

Annons

Samhället har också förändrats under de gångna 30 åren.

– Det har hänt mycket i vår gemensamma dagbok och min egen. Det är faktiskt en helt annan värld nu än vad det var 1991, säger Niklas Strömstedt.

– Internet var ju ingenting som vi använde varje dag, eller som alla människor använde. Det har också hänt en del saker i världen, och i Sverige också för den delen. Det är ett mer polariserat samhälle, fortsätter han.

”Relationer är det viktigaste i livet”

En av de saker som han kommer att ta upp är sociala medier och hur det påverkar världen. Och så blir det så klart en del snack om relationer.

– Det är det viktigaste i livet, och jag har skrivit mycket om relationer i mina låtar. Jag och Jenny gör ju ett program som handlar om relationer, så det är klart att jag kommer att prata om det en hel del. Inte bara kärleksrelationer, utan också till föräldrar och vänner och barn och så.

Sverige och hela Europa har nu EM-feber och många är vi som hoppas på en lika magisk mästerskapssommar som 1994. Nästan lika starkt förknippad med det VM:et som Tomas Brolin, Thomas Ravelli och Martin Dahlin är, är Niklas Strömstedt som tillsammans Anders Glenmark och Thomas ”Orup” Eriksson i GES tonsatte den sommaren med När vi gräver guld i USA.

Annons

Men några planer på att göra en ny mästerskapslåt finns inte.

– Jag tror att det är andra som ska göra det, betydligt yngre artister som ska ta vid. Vi har gjort vårt i den sektorn, när det kommer till landslaget i alla fall.

Jenny Strömstedts löfte till maken

Hur följer du EM i sommar?

– Från vårt landställe, där tittar vi mycket på tv. Jag kanske inte kommer se alla matcher, för då är man för tråkig och är borta från familjen i en hel månad. Men jag kommer helt klart se många matcher, och försöka få med familjen att titta.

Är resten av familjen fotbollsintresserade?

– När det är mästerskap så. Jenny har lovat att följa med till Friends arena en gång om året i alla fall för att se på Allsvensk fotboll, säger AIK:aren Niklas Strömstedt.

Hur ser du på att sommarprata igen?

– Jag hoppas att jag får frågan igen om 30 år. Att man gör det vart trettionde år, det är ganska lagom.

Niklas Strömstedts Sommar i P1 sänds den 27 juni.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Annons