Nina Persson
Nina Persson – 5 saker du inte visste om artisten
0:51

Efter reklamen: Nina Persson – 5 saker du inte visste om artisten

(0:51)

Slå på ljud

I början på 90-talet bildades The Cardigans och sedan dess har bandet gjort succé. Sångaren i bandet Nina Persson, 48, har berättat om musikbranschen och det hårda turnélivet i kontrast till vardagslivet hemma.

– Det var hårt. Just det att jag var i det livet som var vårt stora resande, framgångar och så skulle man hem också visa perioder. Det svåra var att det var såna omställningar, det var svårt att begripa vem jag var emellan det där, säger Nina i en intervju med Söndagsintervjun i P1

2001 gifte sig Nina med den amerikanska kompositören Nathan Larson. Och när paret bestämde sig för att ta en paus i turnélivet för att skaffa barn, möttes Nina istället av sjukdomsbeskedet att hon drabbats av livmoderhalscancer.

Fick cancerbesked under fertilitetsutredningen

Fyra år efter Nina och Nathan sagt ja till varandra, valde Nina att ta en paus från musikkarriären för att försöka bli med barn. Redan innan visste Nina att det inte skulle bli en lätt resa.

– Jag kände att om det skulle bli några barn skaffade och fostrade, så måste jag ta en rejäl paus. Jag skulle inte kunna få ett barn och sedan åka ut på långa turnéer igen, berättade Nina när hon gästade podcasten Hundåren med Tomas Andersson Wij.

När Nina påbörjade en fertilitetsutredning fick hon istället ett cancerbesked.

– Jag har gjort det här klassiska som man inte ska göra. Jag hade missat en massa cellprover och sen visade det sig att jag hade livmoderhalscancer. Det upptäcktes under en rutingynkontroll, säger hon i podcasten.

Nathan Larson och Nina Persson

Nathan Larson och Nina Persson.

Nina om svåra graviditeten

Efter att cancern opererats bort var chansen att bli gravid liten och skulle innebär en stor risk för Nina, men det stoppade inte sångerskan och efter några IVF-försök blev hon gravid.

– Det var en väldigt övervakad graviditet som var bedrövlig, säger Nina i intervjun med P1 och berättar även att hon var sängliggandes i fem månader under graviditeten.

– Jag fick åka in några gånger med olika blödningar som var ganska dramatiska, men jag fick en graviditetsläkare som höll koll på mig ordentligt, jag kände ändå en trygghet i att jag var i goda händer.

Trots den svåra och tuffa graviditet fick Nina och maken Nathan en son till slut. Idag har sonen Nils hunnit fylla 12 år.

Mest läst