Nästa säsong av succéserien Vår tid är nu är till mångas besvikelse den sista ”ordinarie” säsongen. Nästan två miljoner tittare har följt dramatiken på Djurgårdskällaren varje avsnitt.

Man har dock tidigare hintat om att det inte var helt spikat att vi aldrig skulle återse familjen Löwander i rutan efter att säsong tre tar slut i höst. Och nu är det klart – det kommer en specialsäsong, bekräftar SVT till Expressens Spoiler alert.

 – Det ska bli jättekul att spela in, säger Hedda Stiernstedt, som spelar Nina Löwander, till Femina. Vi har blivit som en familj, så det blir fint att få ses igen hela gänget.

Bild från Vår tid är nu

Vi får se mer av familjen Löwander!

Handlingen i säsong fyra av Vår tid är nu

Specialsäsongen har alltså premiär julen 2020 och består av fyra nya avsnitt. Tidigare har vi fått följa familjen Löwanders öde kronologiskt från 1945 till 1971 (med vissa tidshopp), men den nya säsongen kommer faktiskt att åka tillbaka i tiden igen och utspela sig under sommaren 1951, ungefär ett halvår efter att den första säsongen tog slut.

I specialsäsongen driver familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal en sommarrestaurang i Stockholms skärgård. Denna inblick i en tidigare okänd del av familjen Löwanders liv innebär att vi åker tillbaka till tiden då Nina fortfarande var gift med Erik och nyligen utskriven från sjukhuset, och Calle fortfarande levde tillsammans med Sonja.

– Säsongen kommer först och främst att följa Nina och Calle och deras väg tillbaka till varandra, berättar Hedda Stiernstedt för Femina.

Anna Croneman, programchef för drama på SVT, säger i en kommentar till Expressen:

”Jag är väldigt glad för att författarna, producenterna och seriens underbara cast nappade på idén att göra detta. Fantastiskt roligt att få ge publiken en så här fin julklapp nästa år.”

Calle och Nina i Vår tid är nu

Säsong fyra bjuder på ännu fler vändor i Calles och Ninas kärlekshistoria.

Därför blir det inte fler ordinarie säsonger

Vår tid är nu säsong tre har premiär på SVT hösten 2019 och utspelar sig mellan 1968 och 1972. Anledningen till att man beslutat sig för att stanna vid tre ordinarie säsonger att det är svårt att uppnå den nostalgiska tillbakablicken om man kommer för nära nutiden – och det är just den som är en av framgångsfaktorerna bakom Vår tid är nu, menar manusförfattaren Ulf Kvensler.

Även skådespelarna i serien håller med:

– Jag tror det hade varit bra om man gör tre så att man blir klar med nånting. Det är -72 i slutet på trean, då skulle det vara 80-90-tal sen, det blir nästan för nära, säger Adam Lundgren, som spelar Peter Löwander, och Hedda Stiernstedt stämmer in i tveksamheten:

– Jag tror inte det faktiskt. Jag tror att de knyter ihop påsen ganska bra i trean. Men jag ska aldrig säga aldrig, och det är inte mitt beslut så vi får se, säger hon.

Inspelningarna för den nya säsongen börjar i augusti och stora delar av huvudensamblen kommer att medverka, bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson. Saknas gör Mattias Nordkvist, som spelar Gustaf Löwander.

Huvudmanusförfattare Ulf Kvensler är kvar, men specialsäsongen regisseras av Måns Herngren i stället för Harald Hamrell.

Källa: Spoiler alert/Expressen

Bild: Johan Paulin, SVT/TT

Läs mer:

Så blir nya säsongen av Vår tid är nu

Därför blir det ingen fjärde säsong av Vår tid är nu