Netflix true crime-dokumentärserie, Making a murderer, blev snabbt ”referenspunkten med stort R” för dokumentärer i samma genre, och nu inför premiären av Strong Island är förväntningarna skyhöga.

Dokumentären är skapad av Yance Ford, syster till William Ford Jr, som sköts till döds 1992, av en vit 19-årig mekaniker i ett bråk över en bil. Det är en dokumentär om rasism som utgår från fallet där den obeväpnade 24-åriga läraren Ford blev huvudmisstänkt i sitt eget mordfall.

Trots att mordet utfördes under tidigt 90-tal är filmens tema i allra högsta grad aktuellt även nu. Den internationella Black lives matter-rörelsen startades och drivs i USA sedan 2013 för att uppmärksamma och få ett slut på vad de menar är strukturell diskriminering, rasism och orättvis behandling i landets rättssystem mot afroamerikaner.

Tidningen Washington Post för statistik över hur många människor som skjuts till döds av polis i USA varje år, samt vilken etnisk bakgrund de har. Den statistiken visar bland annat att afroamerikaner skjuts 2,5 gånger oftare än vita. Trots att de utgör 13 procent av populationen utgör de hela 26 procent av de som dör till följd av polisvåld.

På filmsajten Rotten Tomatoes har Strong Island 100 % i betyg, den har vunnit juryns pris vid Sundance-festivalen och tilldelats högsta betyg av The Guardian. Även om storyn är en helt annan än i exempelvis Making a murderer är uppfattningen att vi kommer få chockas, uppröras och känna väldigt mycket om det många gånger häpnadsväckande amerikanska rättssystemet.

Se trailern här.

Strong Island finns på Netflix från den 15 september 2017.

Läs även:

Så påverkas du av att sträckkolla på tv-serier

Netflix gör film om terrordådet på Utøya

Se bilderna från sista säsongen av ”Bron”

Artikeln publicerades först på Cafe.se.