Den uppskattade figuren Greta Gris, eller Peppa Pig som hon heter på engelska, är storfavoriten hos många barn. Vanligtvis gör Greta Gris samma saker som ett vanligt barn, hon leker och träffar nya vänner. Greta Gris finns att se via SVT Play och Via-Play, men det finns också en del avsnitt på Youtube.

Och nu varnas föräldrar för att låta sina barn att se sin favoritkaraktär på just Youtube.

Barn kan genom att titta på Greta Gris på Youtube råka se otäcka Greta Gris-parodier som är långt i från barnvänliga, skriver The Sun.

I parodierna blir Greta Gris hängd, skjuten och bränns till döds. Hon använder även droger och blir kannibal och äter upp Pappa Gris medan blodet sprutar. Och parodierna dyker upp bland de vanliga sökträffarna vid enkla sökningar på ”Greta Gris” och ”Peppa Pig” på Youtube. Om barnen börjar titta på ett riktigt avsnitt av Greta Gris finns det alltså risk för att en av de grova parodierna spelas upp som nästa klipp.

Andy Burrows, som är ordförande för brittiska barnrättsorganisationen NSPCC säger till the Sun:

– Youtube har gång på gång hävdat att de ska göra mer för att skydda barn från traumatiserande innehåll som detta, men det är fortfarande alldeles för lätt för barn att komma över stötande klipp med deras tecknade favoritfigurer.

Youtube Kids

Enligt The Sun är det inte heller första gången som Greta Gris har blivit föremål för parodier, förra året råkade hon och andra barnfavoriter ut för liknande parodier där scener i vanliga avsnitt byts ut mot stötande innehåll.

En talesperson för Youtube uppger att de kontrollerar allt material som flaggats av användare som stötande och i vissa fall blir detta material åldersbegränsat eftersom det kan vara opassande för yngre användare.

– Att skydda barn har alltid varit högprioriterat för oss. Eftersom Youtube inte är skapat för barn så har vi gjort stora investeringar för att ta fram Youtube Kids-appen för att erbjuda ett alternativ som är särskilt framtaget för barn, säger en talesperson för Youtube.

Läs även:

5 tips för dig med småbarn som använder internet

Hjärnforskaren: Skärmtid för små barn – värsta riskerna

 

 

Mer läsning

Femina