Henrik Fexeus och Camilla Läckberg.

TT
TV: Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författaren
1:22

Efter reklamen: TV: Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författaren

(1:22)

Slå på ljud

En sommardag 2019 bestämde sig vännerna Camilla Läckberg och Henrik Fexeus för att skriva en spänningsroman ihop. Resultatet blev Box, den första delen i en trilogi, som släpps den 7 september.

De träffades för 13 år sedan på Bokens dag i Falkenberg och blev genast goda vänner. Att de skulle jobba ihop känns inte speciellt konstigt för dem, men de har fått reaktioner från folk med sämre insyn i deras vänskap.

Camilla Läckbergs sjukdom strular till det för hälsoresan

– Vi har förstått att vi kan ses som ett väldigt omaka par utifrån, för vi kommer till synes från så olika världar och gör olika saker, men vi har inte tänkt den tanken. Det var ganska naturligt, säger Henrik Fexeus som också vill understryka att samarbetet är deras egen idé, och ingen snillrik plan av något förlag.

– Vi tycker att det är en jättenaturlig kombo, men många utifrån har tyckt att vi är en udda kombination, håller Camilla Läckberg med.

När boken var färdigskriven märket det nya författarparet att de nästan på ordet skrivit lika mycket.

När boken var färdigskriven märket det nya författarparet att de nästan på ordet skrivit lika mycket.

Fredrik Sandberg/TT

Höll skrivandet hemligt

Till en början höll de projektet hemligt för att se om det över huvud taget skulle fungera. Och det gjorde det besvisligen!

– Det tog ett halvår ungefär innan vi vågade presentera det för de runt oss. Den första som vi gick till var agenten och sa: ”Så här är det, vi har jobbat ihop, vi har 150 sidor här. Varsågod, vad tror ni om det här?”, berättar Camilla Läckberg.

Författaren, illusionisten och tv-profilen Henrik Fexeus har skrivit 14 böcker innan Box.

Författaren, illusionisten och tv-profilen Henrik Fexeus har skrivit 14 böcker innan Box.

Fredrik Sandberg/TT

Grundidén till romanen kom från Henrik Fexeus, vars mest kända och omtalade literära verk tidigare kanske är Alla får ligga från 2009.

– Jag hade en idé om att skriva spänningslitteratur för vuxna. Jag en idé om illusionisten Vincent och hans dysfunktionella familj. Och sen visste jag att det skulle hända saker på specifika datum och att det skulle finnas en kod i det, säger han.

Äntligen klart! Nu visar Camilla Läckberg upp färdigrenoverade huset

”Där höll samarbetet på att falla ihop”

Fexeus presenterade idén för Läckberg och de kom överens om att skriva den tillsammans och att historien var så stor att det skulle behövas en trilogi för att berätta den. Camilla Läckberg var då också tydlig med att det måste bli en deckare.

– Då frågade jag att även om det är deckare, måste vi ha med mord?, säger Henrik Fexeus och Camilla Läckberg fyller på:

– Och där höll samarbetet på att falla ihop, säger hon med ett leende.

Har tjänat 150 miljoner – innan boksläppet

De kom dock överens och redan nu har 60 länder har köpt den och romanen har översatts till 36 språk. Det innebär också att författarparet har fått en hel del pengar i förskott.

– Det passerade 100 miljoner med de första 150 sidorna där. Nu är det 130-150 miljoner någonstans. Så det känns lite overkligt, jag vet knappt hur jag ska kommentera det. Det är så abstrakt, säger Camilla Läckberg och tillägger:

– Det är samtidigt en fantastisk komplimang till projektet, att det är så många som tror på det utifrån det de fått läsa.

Camilla Läckberg kommer snart påbörja nästa del av Fjällbackamorden, som fått namnet Gökungen.

Camilla Läckberg kommer snart påbörja nästa del av Fjällbackamorden, som fått namnet Gökungen.

Fredrik Sandberg/TT

De är dock försiktiga med att kalla det för en succé, men författarduon är glad över att så många länder visat intresse för Box.

Camilla Läckbergs känga till Ulf Lundell efter åldersskillnaden med nya flickvännen

– I dessa dagar är det lite farligt att säga såna saker med tanke på mediedebatterna som varit om succéer, men det är många länder som har köpt den. Vad som är skönt med det är alla länder som köpt den kunde läsa 150 sidor och har bedömt den utifrån vad de läst och inte bara för att det står Camillas namn på den, säger Henrik Fexeus.

TV: Laila Bagge om nya serien "Svenska Powerkvinnor - och hyllningen till Camilla Läckberg
2:08

Efter reklamen: TV: Laila Bagge om nya serien "Svenska Powerkvinnor - och hyllningen till Camilla Läckberg

(2:08)

Slå på ljud
Mest läst