Se power-kvinnorna över 50
0:51

Efter reklamen: Se power-kvinnorna över 50

(0:51)

Slå på ljud

Louise Glück, 79

Amerikanska poeten Louise Glück vann Nobelpriset i litteratur 2020.

TT

Enligt tidigare statistik från Nobelstiftelsen är snittåldern för en pristagare 59 år. Män och gubbar, för det är så det har sett ut traditionellt. Men ser man till de kvinnor som fått nobelpriset finns en rad mogna förebilder; förra årets fredspristagare Maria Ressa är 63 år, Elinor Ostrom var 73 när hon vann ekonomipriset och poeten Louise Glück hade fyllt 77 när hon förärades med nobelpriset i litteratur (då har vi inte ens nämnt Alice Munroe, 82 och Doris Lessing, 88.)

Agnes Wold, 67

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin.

TT

Om det kan sägas något endaste gott om pandemin så är det väl revanschen för den seniora experten. Johan Giesecke, Jan Albert och Agnes Wold, plötsligt var det de erfarna sakkunniga i grått hår och hornbågade glasögon som stod främst i medieljuset. Agnes Wolds breda publika genombrott kom efter sommarpratet 2014 men professorn i klinisk bakteriologi har varit en klok röst i samhällsdebatten länge. En av de myter hon gärna dödar är den om att det skulle vara synd om äldre människor. Trots kroppsliga krämpor menar Agnes att du tvärtom mår bättre och bättre ju äldre du blir.

Sarah Dawn Finers besked om att leda Allsång på Skansen

Helen Mirren, 76

Helen Mirren är ansiktet utåt för mogen hy.

Joel C Ryan

Den brittiska skådespelaren tituleras Dame efter sina framstående roller på vita duken och det stora genombrottet kom på andra sidan 40-strecket. Helen Mirren skulle fylla 61 när hon 2006 knep en Oscar för bästa huvudroll efter insatsen som Elisabeth II i filmen The Queen. I dag är Hollywood-stjärnan ansiktet utåt för L’Oréal Paris och brukar ta tillfället att hylla både skönhetsbranschens nya intresse för kvinnor över 50 och åldrandet i sig. Som här i Vogue:

”Min mamma brukade säga ’Oroa dig aldrig för att åldras. Jag vet att du tänker ’Herregud, vem vill vara 45, när du är 25’. Men det fantastiska är att när du väl är 45 kommer du aldrig vilja vara 25 igen’. Och jag måste erkänna att hon hade helt rätt.”

Magdalena Andersson, 55

Magdalena Andersson, 55 år, Sveriges första kvinnliga statsminister.

Copyright (c) 2022 Shutterstock.

I en internationell jämförelse är hon bara barnet. Joe Biden till exempel var 78 och Winston Churchill 66 när de fick den högsta politiska makten i USA respektive Storbritannien. Men i Sverige sticker Magdalena Andersson inte bara ut som första kvinna på posten. Olof Palme var 42, Fredrik Reinfeldt 41 och Göran Persson 47 när de blev statsministrar. I en intervju med Femina uttryckte Magdalena Andersson tacksamhet över sina årsringar när hon dessutom fick ett krig i Europa att hantera:

”Jag är glad att jag har med mig mina sju år som minister, jag är glad att jag har några år på nacken och de 55 år jag har i bagaget.”

Karin Smirnoff, 57

Författaren Karin Smirnoff debuterade efter 50.

TT

Tröttnade på jobbet som journalist och köpte en träfabrik men saknade skrivandet och författade boken Jag for ner till bror. Debuten blev en enorm succé som nominerades till Augustpriset 2018 och följdes upp med ytterligare två böcker. I dag har sviten om Jana Kippo sålt i över en halv miljon exemplar och ska bli tv-serie.

I en intervju med sajten Boktugg säger Karin att hon väntade med debuten för att hon behövde prioritera försörjning: ”Jag har varit ensamstående ganska mycket med mina barn och det har inte varit läge att gå in i konstens värld när man inte vet om man har mat för dagen.”

Måns och Ciara Zelmerlöw har fått sitt andra barn – avslöjar bebisens namn

Charlotte Petri Gornitzka, 63

Charlotte Petri Gornitzka är generaldirektör för MSB.

TT

Tidigare generalsekreterare för Sida och internationella Rädda Barnen som sedan förra året är generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. En inte precis mindre viktig position och funktion efter Rysslands invasion av Ukraina.

Charlotte Petri Gornitzka som också var första svensk och första kvinna att leda OECD:s biståndskommitté DAC, har själv lyft fram erfarenheten som en av sina främsta styrkor.

JoAni Johnson, 68

JoAni Johnson hade älskat kläder men aldrig jobbat med fashion när hon upptäcktes av en fotograf på gatan och inledde sin modellkarriär vid en ålder av 65 år.

I dag är hon en ikon i modevärlden och har bland annat varit ansiktet utåt för Rihannas skönhetsmärke Fenty Beauty. JoAni Johnson visar med sin självsäkra stil och sitt långa grå hår att det aldrig är för sent att leva ut sina drömmar och har själv sagt i intervjuer att hennes ålder snarare är en fördel vid fotograferingar:

Att bli äldre är en påminnelse om att jag har övervunnit svåra utmaningar i livet, som min mans död. Det ger mig ett självförtroende när jag möter nya utmaningar.”

Neneh Cherry, 58

Det är inte så att hon inte poppat upp genom åren, 2014 till exempel släppte hon solo-albumet Blank Project strax efter sin 50-årsdag. Men frågan är om Neneh Cherry har varit coolare än nu. Nästan 35 år efter Buffalo Stance samarbetar hon med Robyn och Acne, pryder omslaget på kreddiga Indie Magazine och tar emot musiktidningen NME:s Icon Award för sin förmåga att omdefiniera mode, musik och kultur.

”Jag älskar mycket av musiken som görs men känner inte att jag behöver följa några trender längre. Jag börjar bli som en klassisk gammal bil. Det är inte så att jag inte bryr mig, för det gör jag, men jag är på en plats där jag upplever att jag har gjort nog och inte behöver rida på några vågor”, som Neneh Cherry uttryckte saken själv i intervjun med Indie Magazine.

Janet Yellen, 75

Janet Yellen blev chef för USA:s Centralbank 2014.

TT

I USA är det olagligt att fråga om ålder i anställningssammanhang, personnumret The social security number är bokstavligen bara siffror som utgörs av ett helt andra tal än personens födelsedatum. En som kanske bättre än någon visar att gammal är äldst är Janet Yellen, USA:s första kvinnliga finansminister i Joe Bidens kabinett. Men innan dess var hon chef för amerikanska centralbanken. Det blir inte tyngre än så, världens kanske mäktigaste kvinna, och hon var 68 år när hon fick jobbet.

Mest läst