Prinsessan Diana

Prinsessan Diana blev känd för att vara en väldigt modemedveten prinsessa. Hon började sina år i offentligheten med att klä sig som om hon var äldre än hon var, för att vid 20 års ålder passa ihop med 13 år äldre maken prins Charles.

Men snart började hennes stil utvecklas och under en resa till Italien 1985 var Diana flera olika kostymer – något som inte var skandalöst, men ovanligt modemedvetet för att vara en medlem i kungahuset.

– 1985 hade hon sina barn, och äktenskapet var i riskzonen. Alla uppskattade hennes modesinne och hon visste att folk följde henne för det. Hon använde kläderna som ett sätt att slå tillbaka. Ju värre problem hon hade i äktenskapet, desto mer spännande blev hennes kläder, säger Elizabeth Holmes, författare till HRH: So many thoughts on royal style.

Diana i kostym 1985.

Efter att ha separerat från Charles 1992 tog Diana ut svängarna ännu mer. Hon är bland annat känd för sin ”hämndklänning” som hon bar 1994 – en svart kort klänning med bara axlar, som hon matchade med svarta nylonstrumpbyxor och ett massivt halsband.

Diana i sin ”hämndklänning” 1994.

Drottning Elizabeth

Nu för tiden förknippar man drottning Elizabeth II med färgglada dräkter och matchande hattar – en look hon har haft sedan hon var i 40-årsåldern. Men i början av sin regenttid på 50-talet var drottningen mer framåt modemässig, och klädde sig gärna i klänningar som framhävde hennes kvinnliga figur.

– Folk jämförde henne med en pinuppa, säger Elizabeth Holmes.

Drottning Elizabeth visade upp sina kvinnliga former.

Hertiginnan Kate

Prins Williams fru, hertiginnan Kate, är mångas favorit i det brittiska kungahuset, och hon hyllas också för sina snygga balans mellan att vara offentlig person, bra mamma och modeikon.

Men sina första år som hertiginna gjorde Kate lite fler snedsteg. När hon och prins William besökte Kanada 2011 råkade hon visa mer än vad hon hade tänkt, när hon klädd i en ledigt sittande gul klänning gick på landningsbanan vid flygplanet.

– Hon hade på sig hudfärgade strumpbyxor, så det var inget att se, men det var en påminnelse om att garderoben ska fungera och att man måste testa den i olika väder, säger Elizabeth Holmes och tillägger att drottningen låter sy in små vikter i sina fållar.

Kate hade lite otur på flygplatsen.

Hertiginnan Meghan

När prins Harry började dejta Meghan Markle stod det snart klart att det var en rebell som var på väg in i det brittiska kungahuset. På en ikonisk bild på de två hade Meghan på sig trasiga jeans och en krispigt vit skjorta, något som fick folk att höja på ögonbrynen.

– Det var många diskussioner vid tillfället om huruvida det var passande, säger Holmes till New York Post.

Medan hertiginnan Kate hade känt prins William sedan tiden på universitetet och hade hunnit lära sig kungahusets moderegler, så hade Meghan en helt annan infallsvinkel

– Hon kunde det här typen av modespråk långt innan hon blev en medlem i kungafamiljen. Meghan hade varit på på modeveckor, arbetat med stylist och kom in med en praktisk kunskap om allt. Hon visste exakt vad hon gjorde, säger Holmes.

Meghan Markle valde trasiga jeans inför paparazzifotograferna.

Utvald läsning

Femina