Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Priscilla Presleys tragiska liv – kampen efter Elvis död

08 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Priscilla Presley blev genom sitt äktenskap med Elvis Presley en av världens kändaste kvinnor på 60-talet, och hon har fortsatt präglas av relationen.
Men Priscillas liv har inte varit enkelt, utan kantats av familjehemligheter, skilsmässor och tragiska dödsfall.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Priscilla Presley var bara gift med ikonen Elvis Presley i sex av sina hittills 76 år, men trots det har hela hennes liv kommit att präglas och formas av relationen – på gott och ont.

Under uppväxten flyttade Priscilla och hennes familj runt mycket, då styvpappan Paul Beaulieu var med i militären och blev stationerad i olika delar av landet. Sin biologiska pappa fick Priscilla aldrig lära känna, då han dog tragiskt i en flygkrasch när dottern bara var några månader gammal. Pappan var då påväg hem från ett uppdrag med marinkåren, som han var en del av.

Det konstanta flyttandet gjorde Priscilla rotlös, och som barn hade hon svårt att få nya vänner. Först när familjen flyttade till Tyskland kände hon att hon hade hittat hem – och det var också där hon träffade mannen som skulle påverka resten av hennes liv.

Priscilla och en bild på Elvis.

Var 14 när hon träffade Elvis, 24

Priscilla var bara 14 år gammal när hon träffade den 10 år äldre Elvis för första gången. Elvis, som trots sin artistkarriär skrevs in i militären, var stationerad i Västtyskland, och han föll handlöst för tonårsflickan. Med Priscillas föräldrars tillstånd började de dejta. Elvis hade förlorat sin mamma, som han var väldigt fäst vid, och enligt uppgift ska han ha tyckt att Priscilla påminde mycket om henne.

Annons

Att hon var så ung gjorde också att artisten kunde ”forma” henne som han ville – Elvis hade specifika krav på sin flickväns utseende och beteende. Efter militärtjänsten flyttade Priscilla med Elvis tillbaka till Memphis, trots att hon bara var tonåring. Där fick hon färga håret svart, fick porslinsfasader på tänderna och klädde sig i kläder som matchade Elvis.

Även om artisten var mån om att de inte skulle ha sex innan hon var myndig, så hindrade det inte honom från att vara konstant otrogen mot sin unga flickvän. Även om han ljög för henne förstod hon vad som försiggick.

Paret gifte sig 1967, och kort därpå blev Priscilla gravid – men eftersom hon var rädd för att barnet skulle driva henne och maken ifrån varandra övervägde Priscilla att göra abort. Till slut valde hon att behålla barnet, och 1968 föddes parets enda gemensamma barn, Lisa Marie Presley.

Annons

Elvis ville ta bort Priscillas pojkvän

Dotterns födsel hjälpte inte relationen, som redan var knackig, och både Elvis och Priscilla hade affärer med andra personer. Priscilla inledde en relation med Mike Stone – något Elvis absolut inte ville acceptera. Artisten ska ha övervägt att ”ta hand om” fruns pojkvän, men valde till slut att gå med på en skilsmässa utan bråk. 1973 gick Elvis och Priscilla skilda vägar.

Elvis och Priscilla med en nyfödd Lisa Marie.

Bara fyra år senare avled Elvis tragiskt i sitt hem av en stroke. För Priscilla innebar det inte bara att hon förlorade sin första stora kärlek, men framförallt att hennes då nioåriga dotter skulle växa upp utan pappa. Eftersom Lisa Marie var så ung när hon ärvde sin pappas förmögenhet föll det också på Priscilla att förvalta dödsboet.

Annons

För att ha råd att behålla Graceland beslutade Priscilla att öppna upp exmakens hem som ett museum, något som blev en stor framgång hos turister. Genom alla år har hon också fortsatt föra Elvis arv vidare, och har sagt att hon känner sig ”personligt ansvarig eftersom jag kände honom så väl”.

Även om Priscilla aldrig gifte sig igen, så hittade hon kärleken på nytt. I 22 år var hon tillsammans med Marco Garibaldi, och 1987 födde hon sonen Navarone Garibaldi, som alltså är 19 år yngre än sin storasyster Lisa Marie. 2006 gick Priscilla och Marco skilda vägar, och det var som en ny skilsmässa för henne.

Priscilla Presley och Navarone Garibaldi.

Nya sorgen – barnbarnets död

2020 drabbades Priscilla och hennes familj av nästa stora tragedi, när Lisa Maries son Benjamin Keough tog sitt eget liv på en födelsedagsfest, 27 år gammal. I sorgen över att ha förlorat sitt barnbarn tog Priscilla ändå på sig rollen som familjens stadiga matriark, och hjälpte dottern Lisa Marie i sorgen. Priscilla har också tagit hand om Lisa Maries andra barn i perioder, då dottern kämpat med missbruksproblem och vårdnadstvist.

Efter barnbarnets tragiska bortgång skrev Priscilla ett meddelande på Facebook.

Lisa Marie Presley och Benjamin Keough.

”Det här är några av de mörkaste dagarna i min familjs liv. Chocken i att förlora Ben har varit förkrossande. Att försöka sätta ihop bitarna av alla olika anledningar har penetrerat min själ. Varje dag jag vaknar upp så ber jag att det ska bli bättre. Sen tänker jag på min dotter och den smärtan hon går igenom som mamma”.

Annons