När Sofia Ståhl startade podcasten Ofiltrerat 2015, så var det som en reaktion mot den perfekta yta som alltid visades upp på sociala medier. Hon ville ta sig in under ytan och komma på djupet, och det har hon fortsatt med sedan dess.

– Jag vill åt det ofiltrerade samtalet, man vet aldrig var det kommer landa. Jag har inga förberedda frågor, utan lyssnar på vad de säger, så det blir ett naturligt samtal.

Nu flyttar podcasten hit till Femina, där Sofia redan bloggar som ”PT-Fia".

– Jag jobbar så tätt med Aller och Femina, och nu vill vi förstärka det ännu mer. Jag trivs så himla bra, så det känns som ett naturligt steg.

Sofia har stor planer för podcasten, och vill fortsätta få in spännande gäster. Hon har tidigare intervjuat profiler som Sanda Beijer, Sofia Dalén, Oscar Zia och Sofia Wood.

– Trixet är att de som är väldigt kända är så slipade så fort de blir intervjuade, det är en stor utmaning att intervjua en mediatränad person och komma bakom det mediatränade. En politiker hade varit en drömgäst, det hade varit en otrolig utmaning.

Även om Sofia vill hålla det ofiltrerat som möjligt, så är det en stor del av samtalen som klipps bort – nämligen hon själv.

– Vi klipper bort mycket av mig, jag pratar med än vad som hörs, men jag vill att fokus ska vara på gästen. Vissa säger att det är som att sitta i terapi, och delar med sig av väldigt mycket. Någon gång har folk hört av sig och känt att de blev lite väl privata.

PT-Fias kamp för att inte bli utbränd igen

Under pandemin har alla behövt lägga om sina liv mer eller mindre, och för PT-Fia har det varit en stor omställning, även om det har gått lättare än hon kanske hade trott.

– Jag har kunnat styra om så mycket är digitalt, det har funkat väldigt bra. Sedan corona kom har jag gjort över 100 livesända träningspass, och det hade jag inte gjort innan. Vi är bara två personer i företaget, och är vana vid att ställa om.

Det pratas mycket om att risken för att bränna ut sig vid hemmajobb kan vara större, för att det är svårare att skilja på arbetstid och ledig tid. Sofia Ståhl har själv varit utbränd, och jobbar aktivt för att inte hamna där igen.

– Nu är det nio år sedan jag blev sjukskriven, och jag jobbar aktivt med mitt välmående i livet. Jag har hittat hur jag ska förhålla mig till saker och vad jag mår bra av. Det är inte omöjligt att hamna där igen, men nu tar jag hand om mig med genuin omtanke. Jag var väldigt obalanserad i mig själv då, det är jag inte längre.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag och Elin ska göra en satsning på Instagram, och så har vi planer på att starta företag i slutet av året, som är kopplat till hälsa och välmående men på ett nytt sätt. Jag vill fortsätta kunna jobba med tv och utveckla det rörliga av verksamheten. Jag vill fortsätta med tv, men inget sånt är klart. Och sen podden så klart!

Sofia ”PT-Fia” Ståhl

Ålder: 32

Bor: Stockholm

Familj: Dottern Edith

Gör: Hälsoprofil, föreläsare, influenser.