Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

SVT-profilen Rickard Thunér avslöjar: Därför ville jag lämna Antikrundan

23 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Rickard Thunér med Anne Lundberg.
För några år sedan övervägde Rickard Thunér att lämna Antikrundan för gott – men i stället fick han ett till populärt SVT-program, Det sitter i väggarna.
Nu berättar han om SVT:s kovändning, framtidsplanerna och varför han ville bort från rampljuset.
– Det var verkligen som att dra undan mattan man stod på. Vi var uppriktigt otroligt ledsna, säger Rickard Thunér i Expressen.
Annons
6 saker du inte visste om antikrundanBrand logo
6 saker du inte visste om antikrundan

Som expert i två av SVT:s populäraste program, Antikrundan och Det sitter i väggarna, har Rickard Thunér blivit en riktigt publikfavorit. Kanske var det därför många reagerade upprört när SVT i höstas gick ut med att den 41-åriga antikhandlaren och kollegan Erika Åberg inte skulle få göra en till säsong av Det sitter i väggarna.

Han och kollegan kunde inte förstå hur SVT tänkte när de plockade bort programmet, eftersom det både hade bra tittarsiffror, skildrade hela landet som SVT ska göra, och ämnet dessutom passade bra i pandemitider när allt fler renoverar och fixar hemmavid.

– Det var så mycket som talade till vår fördel, vilket fick beslutet att kännas lite märkligt. Så det var verkligen som att dra undan mattan man stod på. Vi var uppriktigt otroligt ledsna, säger Rickard Thunér i Expressen.

Annons

Men SVT tvingades ändra sig efter en riktig tittarstorm, och Rickard är inte förvånad över det gensvar som det populära programmet fått – han menar att folk behöver snälla program utan tävlingsmoment och intriger också.

Att programmet skulle läggas ner efter kommande säsong är inget han oroar sig för heller.

– Nej. Jag har ingen aning hur SVT tänker. Men vi är ute nu igen och ska göra ett fantastiskt jobb för att få jobba vidare.

Rickard Thunér ville lämna Antikrundan

Att Rickard skulle vara med i två av kanalens folkligaste program var inte självklart för några år sedan. I en intervju 2017 sa Thunér att han funderade på att lämna Antikrundan – men i stället fick han ett tv-program till.

Nu menar han att resonemanget för några år sedan bottnade i att han var nybliven tvåbarnsförälder.

– Hm… Det var nog barngrejen. Det var väldigt små då, och jag vill vara privatpersonen Rickard. Gärna inte öppna upp mitt hem, utan hålla mig lite undan, jag är försiktig med sociala medier. Vill inte att barnen ska hamna på bild, utan att det ska vara deras val. Men nej, jag har inga planer på att sluta. Jag kan ju ”bara” det här, och tycker tv är roligt.

Annons