Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Robyn om terapin: "Jag har möblerat om mitt inre"

24 okt, 2018 
AvAnaïs González Cruz
På fredag släpper Robyn "Honey", en skiva som präglats av svåra förluster. Nu berättar hon om den tunga depressionen och psykoanalysen som hjälpte henne att omvärdera sitt liv.
Annons

Det har gått åtta år sedan artisten Robyn släppte det hyllade albumet Body TalkNu är hon tillbaka med Honey

I helgen gästade det svenska stjärnskottet Nyhetsmorgon för att prata om skivan som lanseras nu på fredag den 26 oktober, men att producera ny musik har inte varit helt lätt. Hon är inte densamma, förklarar hon i programmet. 

– Jag känner att jag blivit vuxen. Jag har fått andra perspektiv under en tuff period som jag hade innan jag gjorde skivan.

För fyra år sedan avled hennes nära vän och mentor Christian Falk och i samma veva tog det slut med pojkvännen Max Vitali (paret återförenades efter en tid). Robyn drabbades av en djup depression och hade svårt att hitta tillbaka till sig själv. Den nya singeln Missing You, som kom ut i augusti i år, handlar just om förlusten av Falk och Vitali.

– Det finns ingen som har lärt mig så mycket om musik som Christian. Att bara ha kul, berättar hon varmt.

Annons

Räddningen för att komma ur depressionen blev bland annat omfattande psykoanalys, något hon pratade öppet om i en stor intervju med New York Times tidigare i höst. Under sex års tid gick hon i analys tre-fyra gånger i veckan hos en psykoanalytiker i 70-årsåldern.

– Jag ville ha en äldre person, någon som inte blev imponerad, berättade Robyn för New York Times.

De första fyra åren tyckte hon sig inte få några större resultat av terapin.

– Det är lustigt när jag tänker på det. Men det var inte förrän jag kraschade totalt som jag började göra framsteg, säger hon.

Kraschen innebar bland annat en så djup depression att hon till en början inte ens kom ur sängen.

– Sen lyckades jag ta mig ur sängen för att köpa kaffe. Kanske gå till terapin. Kanske träffa min bror. Kanske gå en promenad, säger Robyn till tidningen.

Men hon tycker inte att hon ”kommit tillbaka” efter depressionen – utan snarare att hon genomgått någon sorts metamorfos.

Annons

–Det är nästan som att jag blivit en annan person. Det var som att målet inte vara att komma tillbaka – det känns verkligen som att jag har möblerat om mitt inre. Jag visste inte ens vad det fanns att gå tillbaka till. Det kändes som att många saker jag trodde tidigare inte var sanna längre, säger hon.

I Nyhetsmorgon hyllar hon terapiupplevelsen.

– Det är bland det bästa jag har gjort. Att kartlägga sitt inre och förstå sig själv bättre, säger hon till programledaren Tilde de Paula

I samband med skivsläppet ska stjärnan uppträda på en spelning, men exakt var denna äger rum är hemligt. Och det går heller inte att köpa några biljetter. För att se uppträdandet måste du tävla i ett mobilspel som artisten tagit fram för fans i 57 olika länder. Spelet går ut på att möta nya människor och hittills har det genererat hela 250 000 nya möten.

– Jag ville göra det för dem som verkligen vill komma, att man måste engagera sig för att få en biljett.

Vill du se Robyn på lördag? Ladda ner mobilspelet Secret Gig!

Här kan du se inslaget i Nyhetsmorgon.

Läs också:

Foto: IBL

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons