Vår tid är nu är en succé av sällan skådat slag. 2 miljoner tittare såg varje avsnitt av SVT-produktionen och i höst är det dags för premiären av seriens andra säsong. Redan nu är det dock klart att det faktiskt också blir en tredje. 

Den första säsongen började 1945. När säsong två tar vid har det blivit 1955. För Expressen-bloggen Spoiler Alert har seriens manusförfattare Ulf Kvensler berättat varför man tar avstamp i just 1955.

– Vi valde den tidpunkten för att det är en milstolpe i restauranghistorien – det var nämligen då Brattsystemet avskaffades, dvs motboken. Man fick alltså nu köpa ut hur mycket öl, vin och sprit man ville på Systembolaget. Tidigare hade man varit tvungen att gå på restaurang för att få tag i mer alkohol än sin ranson, så när motboken försvann blev det lite av en kris för restaurangbranschen. Man gick in för att locka folk med olika matteman och jippon istället. En del av detta kommer vi se även på restaurang DK, säger Ulf Kvensler till Spoiler Alert.

I rollerna under den andra säsongen återser vi bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Peter Dalle, Mattias Nordkvist, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén och Ida Engvoll. Också en ny skådespelare gör entré. Vem? Danska Sofie Gråbøl (kanske mest känd från danska superserien Brottet).

Läs också:

Glädjebeskedet: ”Vår tid är nu” får en tredje säsong

Skådespelerskornas viktiga känga till SVT och SFI efter Guldbaggegalan

Foto SVT

Artikeln publicerades först på ELLE.