Så mycket bättre Peter Jöback Melissa Horn Siw Malmkvist
1:27

Efter reklamen: Så mycket bättre 2021 – här är alla artister

(1:27)

Siw Malmkvist – Slå mig hårt i ansiktet (Tomas Stenström)

2/5

Siw Malmkvist är först ut i säsongen, och gör en myssvängig version av Tomas Stenströms megahit från 2014, där hon plockar fram sin latenta skånska och ber om att bli smekt i ansiktet. Det doftar sommar och dansbana. Stråkarna och Siw Malmkvists lekfulla danssteg piggar upp!

Siw Malmkvist

Så lever modellen Jannike Björling i dag – efter åren med Björn Borg

Cherrie – Mamma är lik sin mamma (Siw Malmkvist)

3/5

Sveriges r'n'b-prinsessa Cherrie har grävt fram Siw Malmkvists Mamma är lik sin mamma från arkiven. Att originalet har över 50 år på nacken är inget som hörs i Cherries version, som helt fri från de käcka elementen från Siws låt (som i sin tur är en svensk översättning av ett amerikanskt original). Istället har Cherrie skapat en sober och modern hyllning till sin mamma och hennes livsresa.

Cherrie

Peter Jöback – Falla fritt (Melissa Horn)

3/5

Melissa Horns akustiska gymnasieballad om tonårens frigörelse blir blaffig och musikaldoftande i händerna på Peter Jöback – precis som sig bör. Jöback kallar det själv för en ”anthem”, och kopplar den till när han kom ut som homosexuell som 35-åring. Det börjar trevande men när låten bygger upp till ett gospelcrescendo är det lätt att föreställa sig Jöback på Allsång på Skansen i sommar.

Peter Jöback

80-talsstjärnan Lena Nilsson blev mamma till Sveriges största artist

Melissa Horn – Lämna han (Cherrie)

4/5

Med ett oerhört starkt original hade Melissa Horns version av Lämna han kunnat falla platt. Men det gör den inte! Istället visar det sig att den passar perfekt som en Melissa Horn-låt. Hon sjunger lugnt med en återhållen ilska om ett ämne allt för många kvinnor kan känna igen sig i – hur det är att stå bredvid en vän i ett destruktivt förhållande. Lågmält men gripande.

Melissa Horn

Viktor och Gustaf Norén – Guldet blev till sand (Peter Jöback)

3/5

Här ger bröderna Norén en så stark bakgrundshistoria till låtvalet att det är svårt att inte låta det färga intrycket av låten. Tolkningen är tillägnad Viktors gamla bandkamrat Kristian Gidlund, som gick bort i cancer bara 29 år gammal, och hela texten – där de knappt ändrat någonting – går att koppla till deras vänskap och liv ihop. Den luftiga indieversionen har kanske inte samma dramatiska tyngd som det ikoniska musikaloriginalet, men är likväl sprängfylld med känslor.

Viktor Gustaf Norén

Tomas Stenström – Sweet Jackie (Sugarplum Fairy/Viktor Norén)

4/5

Premiären får en emotionell avslutning när Stenström tolkar Sweet Jackie, skriven av tidigare nämnda Gidlund, och dessutom överraskar med att gästas av Viktor och Gustafs bror Carl Norén på gitarr. Artisten har översatt låten till svenska, och det känns som att han skrivit om just Viktor och Kristian – om att växa upp tillsammans, och om bandet man kan ha med människor som inte längre finns aktivt i ens liv. Inte konstigt att Viktor gråter.

Tomas Stenström