Linda Evangelista.

1:26

Efter reklamen: 5 saker om Ashley Graham du kanske inte visste

(1:26)

Kanadensiska Linda Evangelista, 55, var en av de allra hetaste supermodellerna under 1990-talet – tillsammans med kolleger som Naomi Cambell, Heidi Klum och Claudia Schiffer regerade hon i modevärlden. Under sin långa karriär har Linda prytt över 700 magasinomslag, och varit musa åt fotografen Steve Meisel. Hon har rekordet i flest antal omslag för Vogue Italia, som alla fotograferades av just Meisel.

Linda Evangelista är också känd för att ha sagt de ikoniska, och kritiserade, orden: ”Jag går inte upp ur sängen för mindre än 10 000 dollar om dagen”.

Modellen startade sin långa karriär 1984, men det var när hon klippte av håret till sin ikoniskt korta frisyr – som fick smeknamnet ”The Linda” – som hon blev en av de största i slutet av 80-talet och under hela 90-talet.

Linda Evangelista på catwalken för Chanel.

Linda Evangelista på catwalken för Chanel.

Ken Towner/ANL/REX

Till skillnad från många av sina kolleger så försökte Linda Evangelista aldrig bredda karriären i form av artisteri eller skådespeleri. Hon avslutade karriären 1998, och gjorde sedan en uppmärksammad comeback några år senare, för att dyka upp sporadiskt i olika modesammanhang. 2008 röstades hon fram till den främsta supermodellen genom alla tider.

Linda Evangelista under toppen av sin karriär.

Linda Evangelista under toppen av sin karriär.

Linda Evangelistas exmake anklagas för våldtäkt

Men medan karriären gick som på räls för Linda Evangelista, så har hon haft det desto kämpigare i privatlivet. 1987 gifte hon sig med Gérald Marie, chefen för Elite model management i Paris – en man med mycket makt i modevärlden. Paret skilde sig sex år senare, 1993, utan att ha fått några barn tillsammans. Gérald har de senaste åren anklagats för både sexuella övergrepp och våldtäkt av ett växande antal kvinnor, och Linda har uttryckt sitt stöd för offren som trätt fram.

– Under min relation med Gérald Marie så visste jag inget om de sexuella anklagelserna mot honom, så jag kunde inte hjälpa de här kvinnorna. Att få höra om dem nu, och baserat på mina egna erfarenheter, så tror jag på att de berättar sanningen. Det krossar mitt hjärta för det är sår som kanske aldrig kan läka, och jag beundrar deras mod och styrka att berätta i dag, sa Linda Evangelista till The Guardian 2020.

Linda Evangelista 2015.

Linda Evangelista 2015.

Gregory Pace/BEI/REX

Modellen hamnade i rättstvist om barnets ekonomi

Efter skilsmässan från Marie så dejtade hon skådespelaren Kyle MacLaclan, som hon förlovade sig med 1995, men paret gick skilda vägar 1998 utan att ha hunnit gifta sig.

Evangelista blev sedan ihop med den franska fotbollsspelaren Fabien Barthez, och de två väntade barn när Linda gick igenom ett sent missfall i sjätte månaden. Paret gjorde sedan slut och blev ihop igen, för att till slut avsluta relationen 2002.

Några år senare blev Linda Evangelista ihop med franska affärsmannen Francois-Henri Pinault, som numera är gift med Salma Hayek. Strax innan de gjorde slut i början av 2006, så blev Linda gravid, och i oktober 2006 födde hon sonen Augustin. Då hade Francois-Henri hunnit börja dejta Salma Hayek, som han fick barn med 2007, och gifte sig med 2009.

2011 kommenterade den franska affärsmannen dispyten för första gången, och menade att Augustin är en självklar del av familjen, och att dottern Valentina ser honom som en bror. Linda Evangelista menade i sin tur att Francois-Henri inte tagit ekonomiskt ansvar för sonen, och krävde honom på 46 000 dollar i månaden – nära en halv miljon kronor i månaden. Tvisten löstes utanför rätten 2012.

Linda Evangelista i samband med rättstvisten om sonen.

Linda Evangelista i samband med rättstvisten om sonen.

EMMANUEL DUNAND

Utvald läsning

Femina