Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det sedan – för SVT:s kvinnliga nyhetsankare

07 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografTT.
De guidade tittarna genom nyheterna – dagligen. Men hur levde (och lever!) SVT:s mest kända kvinnliga nyhetsankare privat? Och vad hände när strålkastarljuset slocknade? Femina vet.
Annons
Se 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se 5 snackisar från veckan som gått

I SVT:s Rapport och Aktuellt är de våra ständiga följeslagare. Alltid lika sakliga, alltid lika uppdaterade och konkreta. Men alltid med den där unika värmen och närheten. Men vilka var (är!) de, privat? Femina har kikat i arkiven och tagit en närmare titt på våra mest kända, och älskade, nyhetsankare genom tiderna.

Ewonne Winblad

Ewonne Winblad och maken Lennart Winblad 1985.

Ewonne Winblad var under många år ett känt ansikte i nyhetssändningarna i SVT. Det var också hon som ledde Rapports första sändning efter Olof Palme-mordet, 1986. I dag är hon författare. I många år var Ewonne gift med SVT-kollegan, journalisten och författaren Lennart Winblad. Lennart gick bort under våren 2022.

Annons
Ewonne Winblad 2012.

– Med Lennart försvinner en av de sista som var med och drog i gång nyhetsverksamheten på Sveriges Television, sa Ewonne Winblad till medierna efter makens död.

Tillsammans med Lennart har Ewonne barnen Ylva och Markus ihop, samt många barnbarn och barnbarnsbarn.

Den 9 juni 2022 somnade Ewonne Winblad in, 85 år gammal.

Ingela Agardh

Ingela Agardh, 1981.

Ingela Agardh var nyhetsankare på Aktuellt, programledare för eftermiddagsprogrammet Hemma samt Gomorron Sverige. Sommaren 1987 drabbades Ingela av cancer, hennes make Veijo var den som upptäckte knölen i hennes högra bröst. En bit av bröstet opererades bort och cancern hade inte spridit sig. 13 år senare kom den dock tillbaka, mer aggressiv. Hela bröstet opererades bort. I fem år var Ingela frisk innan cancern kom igen – för tredje och sista gången. Nu hade den spridit sig till bukhålan, det fanns ingen bot.

Annons
Ingela Agardh, 1998.

– Döden håller mig i handen. Men jag är inte rädd för att dö. Jag har faktiskt ingen stor vilja att leva vidare, jag har strävat nog, försonat mig med mitt öde, sa hon till Aftonbladet i en av sina sista intervjuer.

2008 somnade Ingela in, med dottern Charlotte och maken vid sin sida.

Mildred Eriksson

Sveriges Radios Mildred Erikson demonstrerar säkerhetsbälte för Tv-nytt, 1975.

Mildred Eriksson började karriären på Sveriges Radio, 1977. Några år senare blev hon reporter på Rapport.

Annons

– Jag hade förmånen att jag varit med om många historiska händelser. Vi talar om när hela Östeuropa bröts upp och muren föll, har Mildred Eriksson berättat för Expressen.

– För mig var det absolut största när man legaliserade ANC och när Mandela släpptes. Det var en enorm händelse för landet och för kontinenten och för mig att vara med om det.

Mildred Eriksson, 2003.

I dag har Mildred flyttat från Stockholm till Norra Roslagen. Hon har i många år varit intresserad av träning och har även jobbat på Friskis & Svettis.

Annons

Pia Brandelius

Pia Brandelius började på Ekot 1965 och kom till SVT 1980. I flera år, mellan 1987 och 1992, ledde hon Aktuellt. Under 1990-talet var hon sedan programledare för samhällsprogrammet Speciellt.

Pia Brandelius, 1988.

Pia Brandelius var under fem år gift med läkaren Tryggve Årman. Sedan 1989 är hon gift med journalisten Håkan Hanson.

Pia Brandelius, 2005.

Pia är mamma till operasångaren Erik Årman och faster till musikern Uje Brandelius.

Annons

Jane Brick

Jane Brick och Claes Elfsberg, 1980.

Jane Brick var i många år nyhetsankare i Rapport. Efter det arbetade hon som utrikeskorrespondent. Hon gjorde också inslag från valvakor och rapporterade bland annat om Berlinmurens fall. I många år var hon gift med Ove Lindström. Paret har en son tillsammans.

I september 2016 somnade Jane in, 74 år gammal, i sviterna av cancer.

Ulla-Carin Lindquist

Ulla-Carin Lindquist, 1991.

Ulla-Carin Lindquist arbetade som nyhetsankare på Rapport i många år. 2003 fick hon diagnosen ALS och ägnade resterande delen av sitt liv att berätta om sjukdomen, och sin upplevelse av den.

Annons

Ulla-Carin skrev bland annat boken Ro utan åror och spelade in dokumentären Min kamp mot tiden. Ulla-Carin Lindquist somnade in i mars 2004, blott 50 år gammal.

Anita Jekander

Anita Jekander, 2000.

Anita Jekander arbetade på SVT i hela 25 år och var, under femton av dem, en av de stora profilerna i Aktuellt. Under tiden på Aktuellt drabbades hon av en stroke. Hon satt i en taxi på väg hem när det hela slog till.

– Det var så konstigt. Plötsligt kunde jag inte prata. Ena sidan av kroppen var förlamad. Jag var hela tiden medveten men inte rädd. Jag tyckte mest det var genant, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Annons
Anita Jekander, 2006.

Det hela gick dock, efter omständigheterna, väl och Anita skrev boken Det gick en propp – en bok om att få stroke. I dag har Anita lämnat tv-branschen. Hon driver hon i dagsläget en egen kommunikationsfirma med sin make.

Lisbeth Åkerman

Lisbeth Åkerman, 2011.

Lisbeth Åkerman började på Rapport 2005 och har, under åren, blivit omåttligt populär. Hon har också varit julvärd, år 2009. Hon har valt ett liv i offentligheten, med är väldigt privat av sig.

Annons

– Jag har valt att inte berätta så mycket om mig själv. Jag har haft en tanke att man inte ska veta så mycket om en nyhetsprogramledare för att då kanske man färgas av det och inte tänker på nyheterna, har Lisbeth Åkerman berättat för Expressen.

Katarina Sandström

Katarina Sandström, 2014.

Katarina Sandström började på Rapport 2000, efter an karriär på Västerbottens folkblad och Ekot. Hon har flera gånger hyllats för sin insats som ankare, och även tilldelats många priset. 2004 gifte hon sig och fem år senare fick hon sin lilla dotter.

Annons