Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Pernilla Wibergs lyxliv i Monaco – så lever hon i dag

17 jan, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografChristine Olsson/TT, Lizzie Larsson/TT

År 1994 flyttade alpina världsstjärnan Pernilla Wiberg motvilligt till Monaco.
Året därpå träffade hon sitt livs kärlek maken Bødvar Bjerke, som hon i dag har två barn med.
– Jag är tacksam för att vi kan leva ett privilegierat liv utomlands, säger hon till Svensk Damtidning.

Annons
5 saker om Magdalena Forsberg du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Magdalena Forsberg du kanske inte visste

Den i dag 52-åriga Pernilla ”Pillan” Wiberg är en av Sveriges mest framgångsrika alpina skidåkare genom tiderna. Under karriären har hon tagit hela två OS-guld och fyra VM-guld.

Trots att hon officiellt lade skidkarriären på hyllan år 2002, så har hon inte slutat tävla. Dels i veteransammanhang så som alpina VM-tävlingen SkiStar Invitational, men också i det kända tv-formatet Mästarnas mästare i SVT.

Sedan många år tillbaka är hon dessutom expert i SVT:s Vinterstudion och under gårdagens Idrottsgalan stod hon, tillsammans med Måns Zelmerlöw, för programledarinstatsen.

Annons

Pernilla Wiberg tillbringar, med andra ord, mycket tid i Sverige, men sedan 1994 är den före detta skidstjärnan och familjen bosatt i Monaco.

Därför lämnade Pernilla Wiberg Sverige som 24-åring

I en intervju med Svensk Damtidning berättar Pernilla att beslutet att flytta uromlands med familjen var något motvilligt; maken Bødvar Bjerke och deras gemensamma barn Axel och Sofia, som i dag är 20 respektive 15 år.

Då berättade hon att hon råkat ut för ett rejält ekonomiskt bakslag, där hon förlorat åtta miljoner kronor i skatt, då en rådgivare placerat hennes intjänade tillgångar på den brittiska självstyrande ön Isle of Man.

Pernilla Wiberg blev blixtförälskad i maken tillika alpina skidtränaren Bødvar Bjerke, när han skulle träna tillsammans med det svenska skidlandslaget i Kanada år 1995.

Efter den kaosartade erfarenheten uppmanades Pernilla att lämna landet och flytta utomlands. Ett råd som hon bevisligen tog till sig.

Annons

– Annars skulle jag knappt fåt behålla något av det jag i fortsättningen skulle ha tjänat på skidåkningen, berättade hon för tidningen.

År 2009 gifte sig Pernilla Wiberg med norrmannen Bødvar Bjerke iklädd en axelbandslös champagnefärgad brudklänning.
År 2009 gifte sig Pernilla Wiberg med norrmannen Bødvar Bjerke i Idre. Pernilla bar en axelbandslös champagnefärgad brudklänning.

Pernilla Wibergs lyxliv i Monaco – så lever hon i dag

Den före detta alpina världsstjärnan Pernilla Wiberg är i dag glad för vad den ekonomiska missen resulterade i; livet i Monaco.

– Jag är tacksam för att jag har kunnat tjäna lite pengar på min idrott och att vi kan leva ett privilegierat liv utomlands, säger hon till damtidningen.

Annons

Förutom att Pernilla arbetar som expertkommentator för SVT, så är hon dessutom aktiv styrelsemedlem för hjälmföretaget Mips och driver även Pernilla Wiberg Hotel i Idre. Det är i affärslivet som hon helst tävlar nu för tiden.

– Jag älskar mitt liv. Jag jobbar med det jag tycker är roligt, kanske lite mycket ibland, men jag har en bra balans i livet. Och så har jag en underbar familj.

Pernilla Wibergs lägenhet i Monte Carlo, Monaco år 2011.

I en tidigare intervju med tidningen Hemtrevligt har Pernilla berättat att barnen ärvt kärleken för idrottandet från föräldrarna, trots att de bor på franska rivieran, där tillgången på naturlig snö är relativt obefintlig.

Annons

– Sofia tävlar inom gymnastik och Axel spelar fotboll i Monaco. Så det är kul att följa deras tävlingar och matcher. Sedan brukar hela familjen åka skidor tillsammans när den tiden finns. Antingen där nere någonstans eller i Idre fjäll, som jag jobbar som ambassadör för, sade Pernilla då.

Pernilla själv känner sig dock som en världsmedborgare och berättar att familjen alltid åker till Sverige över sommaren och till jul.

Med en svensk mamma, en norsk pappa och en uppväxt i Monaco kan man tänka sig att barnen skulle kunna känna sig förvirrade, men icke. Pernilla berättar att de känner trippel landstillhörighet.

Annons

– De känner sig både svenska, norska och franska. När det går bra för Frankrike [i sportsammanhang reds. anm.] kan de också glädjas, tillsammans med sina vänner.

Familjen Wiberg/Bjerke i hemstaden Monte Carlo år 2011. I dag är barnen 20 respektive 15 år.
Familjen Wiberg/Bjerke i hemstaden Monte Carlo år 2011. I dag är barnen 20 respektive 15 år.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons