Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så mycket kommer en plastpåse kosta 2020

22 okt, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Plastpåsar kommer bli dyrare
Regeringen har beslutat om en ökad skatt på plastpåsar men vad innebär det egentligen? Här reder vi ut vad en plastpåse kommer kosta i framtiden och om det finns några alternativ som både är miljösmarta och billigare.
Annons

Det var i veckan som nyheten om en förhöjd skatt på plastpåsar spreds över vårt avlånga land. Från och med första maj 2020 har regeringen beslutat om en kraftig ökning av priset på plastpåsar i butik. Huruvida skatten kommer att påverka butikerna i sig eller konsumenterna är ännu oklart.

Förhöjd skatt på plastpåsar

Nu är det klart! Svaret från regeringen blir en ökning med hela tre kronor per påse. Skatteökningen grundar sig i ett direktiv från EU där frågan om plastpåsar bidrar till nerskräpning diskuterats under en längre tid. Det är främst länderna runt Medelhavet som har drabbats av en miljöpåverkan på grund av nedskräpningen men även i Sverige kan plastpåsarna ses ligga och skräpa ner lite här och var.

Hur mycket kommer en plastpåse att kosta?

Priset på de vanliga plastpåsarna i butik kommer öka med tre kronor per påse vilket är en ökning med över 100 procent, jämfört med priset idag. I maj 2020 väntas alltså en plastpåse kosta runt sju kronor styck, ett pris som det råder delade meningar om. Även fruktpåsarna kommer ha ett pris dessa kommer kosta 30 öre per påse. Men huruvida detta kommer hjälpa oss att bli mer miljövänliga eller om nerskräpningen kommer att minska återstår att se.

Annons

5 snygga och smarta alternativ till plastpåsar som är snälla mot miljön

Om du vill göra din beskärda del av kakan och samtidigt spara pengar kan det vara värt att redan nu investera i ett alternativ till platspåsar. Det finns nämligen en hel del påsar som både är återanvändningsbara, snygga och mycket bättre för miljön än de plastpåsar du kan köpa i matvarubutiken.

Scrolla ner för att hitta alternativ både för frukt, grönt och andra matvaror.

Nätpåse för frukt i brun färg
Fruktpåse i ekologisk bomull, ett bra alternativ till plastpåsen

Fruktpåse i ekologisk bomull som finns i tre olika storlekar, från OMOM. ANNONS Här kan du hitta den.

Annons
Nätpåsar i återanvändningsbart material
Återanvändningsbara nätpåsar för frukten
Brun bärkasse med handtag
Annons

Läs mer: 

Annons