dagny carlsson
TV: Det här är ålderism – allt du vill veta om begreppet
0:54

Efter reklamen: TV: Det här är ålderism – allt du vill veta om begreppet

(0:54)

Slå på ljud

I maj i år, strax efter att Sveriges äldsta bloggare hade firat sin 109-åriga födelsedag, kom beskedet att Dagny Carlsson blivit tvungen att akut läggas in på sjukhus.

– Dagny är inlagd på sjukhus för observation. Förhoppningsvis kommer hon att berätta om sina upplevelser när hon återupptar bloggandet, skrev Dagnys vän och datorlärare Elena Ström, 72, i ett inlägg på bloggen.

dagnys tårta

På 106-årsdagen för tre år sedan firade Dagny Carlsson med smörgåstårta och champagne hemma i lägenheten.

Dagny som tidigare bott ensam hemma i sin lägenhet fick efter det förflyttas till ett äldreboende där hon nu spenderar sina dagar. På senare tid har hon via Elena gett en rad uppdateringar om hur livet där ser ut, skriver Expressen.

109-åriga Dagny Carlssons hälsning efter svåra tiden: ”Saknar ork”

Tar promenader i korridoren

Elena Ström agerar sedan flera år tillbaka presstalesperson åt Dagny. Nu har hon på uppdrag av Dagny beskrivit den nya tillvaron.

– Hon har bett mig skriva så att folk vet att hon lever. Efter omständigheterna – hon är 109, är hon pigg och väldigt glad. Men det är klart, hon är för första gången i sitt liv på ett äldreboende. Det är helt andra miljöer och en helt ny livsstil, skriver Elena på Dagnys blogg.

Dagny försöker hålla igång på äldreboendet. Under ett av Elenas besök hos sin vän tog de en kort promenad ihop. Dagny blev av förklarliga skäl trött av turen, förklarar Elena.

– Konditionen är inte lika bra, men det är väl förklarligt. Hon promenerar inte någonstans, bara i korridoren. Men hon är på väldigt gott humör och hon ser pigg ut.

Dagny om det personliga brevet från drottning Silvia – efter tiden på sjukhus

Journalister hålls borta från äldreboendet

dagny i fråga doktorn

År 2017 var Dagny Carlsson med i SVT-programmet Fråga Doktorn. Här ser vi henne med programledare Suzanne Axell och husdoktor Gunilla Hasselgren.

Dagny är vid det här laget medievan men på äldreboendet är inga journalister välkomna, förklarar Elena.

– Släkten vill inte att pressen ska komma in på boendet, och de släpper inte in andra människor. Det är bara en liten vänkrets och släkten, skriver hon.

Elena berättar att hon besöker sin vän två till tre gånger i månaden och att familjen kommer till äldreboendet varje vecka.

– Hon är piggast av alla, och hon är äldst. Eloge till henne, skriver Elena om Dagny.

Nya beskedet om Dagny Carlssons tillstånd efter sjukhusvistelsen

Källa: Expressen

TV: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår
1:18

Efter reklamen: TV: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår

(1:18)

Slå på ljud

Foto: TT