Doktor Mikael ger svar om pollen.
Lotta Engberg och Mikael Sandström i Tillsammans med Strömstedt
1:36

Efter reklamen: Lotta Engberg och Mikael Sandström i Tillsammans med Strömstedt

(1:36)

Slå på ljud

Våren för mycket härligt med sig – varmare temperaturer, en prunkande natur och ljusare dagar. Men för pollenallergikerna är säsongen också en plåga, för att den kommer med nysningar, rinnande ögon och snuvig näsa.

I Nyhetsmorgon berättar läkaren Mikael Sandström, känd som Doktor Mikael eller Soldoktorn, hur man gör för att se skillnad på pollenallergi och covid-19, som ju fortfarande är ett problem i landet.

– Det typiska för pollen är att det är säsongsbetonat, och att man har rädd kliande ögon – det ser ut som att man har festat och ögonen rinner. Rinnsnuvan, och den är klar, den är vattenfärgad, den är inte tjock och gul, säger Doktor Mikael.

Doktor Mikael visar skillnaderna i symptom.

Doktor Mikael visar skillnaderna i symptom.

TV4.

Han konstaterar också att om man nyser mycket så är det ett tecken på att det rör sig om pollenallergi.

– De här nysningsattackerna är klassiska för att ställa diagnosen, det kommer en omgång på 3-4 stycken så där.

Lotta Engberg och Mikael Sandströms nya hus – första bilderna

Allergier blir allt vanligare

Samtidigt finns det flera symptom som överlappar – främst tröttheten som kan komma med covid-19, det är något man ser som ett symptom även på pollenallergi. Medan pollen främst ger nästäppa, nysningar och rinnande, kliande ögon, så kommer covid-19 oftare med symptom som torrhosta och andnöd.

Mikael Sandström berättar att allergier är Sveriges största folksjukdom, och något som en stor del av befolkningen lider av. Framförallt har det skett en stor ökning över det senaste seklet.

– Den allergiska problematiken är Sveriges största folksjukdom. För 100 år sedan när man började mäta var det några få procent som var allergiska, men nu är det minst en fjärdedel. En del säger en tredjedel.

Lotta Engbergs budskap på tröjan – hyllningen till Doktor Mikael

Mest läst