Världsstjärnan Marie Fredriksson blev 61 år gammal. I ett pressmeddelande som skickades ut den 10 december bekräftar hennes manager Marie Dimberg dödsfallet.

– Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom, säger hon i pressmeddelandet.

Slog igenom med Roxette på 1980-talet

Marie Fredriksson, som egentligen hette Gun-Marie Bolyos, slog igenom internationellt i slutet av 1980-talet. Hon och Per Gessle hade bildat Roxette 1986 och under sina mest framgångsrika år sålde duon närmare 75 miljoner skivor och toppade den amerikanska Billboardlistan flera gånger.

År 2002 fick Marie Fredriksson en hjärntumör och även om hon senare friskförklarades, kom sjukdomen tillbaka. 2016 slutade hon framträda på inrådan av sina läkare.

Per Gessle om saknaden efter Marie Fredriksson

Nu sörjer en hel värld förlusten av en av Sveriges största artister genom tiderna. Kollegan och parhästen Per Gessle säger i ett uttalande:

– Tiden går så fort så fort. Det känns som alldeles nyss när Marie och jag satt i min lilla lägenhet i Halmstad och delade drömmar. Och vilken fantastisk dröm vi fick dela.

Han fortsätter:

– Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor. All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same, skriver han enligt Aftonbladet.

Per Gessle delar också sin sorg på Twitter:

Artisternas reaktioner efter Marie Fredrikssons död

Artisten Lisa Nilsson, som var vän och kollega till Marie Fredriksson, säger till SVT att hon tar emot beskedet med stor sorg och bestörtning.

– Även om vi visste att hon varit skör länge så var det chockartat att plötsligt få veta det här, säger Lisa Nilsson.

– Jag satt i taxin påväg till stadshuset och Nobelfesten som vi ska repa för här nu. Solen strålade över Stockholm och jag hann precis tänka att ”vilken vacker dag det iallafall blev för henne”. Och sen att komma in i stadshuset och se solljuset flöda in i den här stora salen. Då kände jag plötsligt att: nu är det här en kyrka. Och nu kommer iallafall jag inte kunna tänka på någonting annat idag, än Marie.

Lisa Nilsson berättar för SVT att hon minns Marie Fredriksson som en stor med ödmjuk artist.

– Det största med henne var den här förmågan att vara megastjärna och stå mitt på arenan och ändå vara sig själv. Det är fantastiskt.

Så här skriver artisten på Instagram:

Pernilla Wahlgren fick dödsbeskedet under en pressträff inför Stjärnorna på slottet och brast ut i gråt.

– Det är en sån himla förlust, jag känner att det kommer bli världssorg, eftersom hon var en så fantastisk artist och människa, som dog alldeles för ung även fast jag vet att hon varit sjuk länge. Jag känner hennes man Micke bäst. Jag tänker på honom och barnen. Det är jättesorgligt, en stor förlust för oss alla i hela landet, säger hon till Aftonbladet.

Louise Hoffsten om sorgen efter Marie Fredriksson

Artistkollegan Louise Hoffsten säger till SVT’s direktsändning att vi har förlorat en världsartist.

– Jag gråter och är väldigt ledsen. Det är en chock att hon är borta 61 år gammal. Jag sörjer med hennes barn, jag sörjer för hennes man, jag sörjer för världen. Hon var en världsartist, ett världsnamn.

– Jag kommer ihåg när vi sjöng och spelade när vi var med i Badrock tillsammans. Det var fantastiskt, det var otroligt att få medverka tillsammans med henne. Jag beundrar henne både som människa och som artist och sångerska.

Tommy Körberg säger till Aftonbladet:

– Det var alldeles för tidigt. Det är så trist. Jag upplevde att hon tillhörde lite av den blyga sorten. Marie hade en jäkla pipa. Vi har tyvärr inget kontrakt med livet, inte ens för en timme. Man ska ta tillvara på den här tillvaron så gott man kan, säger han.

Artistsverige sörjer Marie Fredriksson

En rad artister och andra i branschen uttrycker sin sorg över Marie Fredrikssons död i sociala medier.

Så här skriver Mauro Scocco:

Mark Levengood skriver så här på Instagram:

Också artisten Richard Herrey sörjer Marie Fredriksson:

Charlotte Perrelli skriver att hennes tankar går till Marie Fredrikssons familj:

Text: Minna Wallén-Widung, Lovisa Svedlund, Foto: TT

Läs mer: 

Artisten Marie Fredriksson är död – blev 61 år