Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sanna Nielsen om att leda Allsång på Skansen: "Det känns helt fantastiskt"

20 jul, 2021 
AvAnna Larsson
FotografKarin Törnblom / TT
När Sanna Nielsen var 11 år så ringde Kent Finell från svensktoppen - och sen det samtalet har Sanna blivit folkets favorit. Nu leder hon sin sjätte säsong av Allsång på Skansen och för Femina berättar hon om saknaden av publiken och utmaningarna under pandemin.
Annons
Fem snabba med Sanna NielsenBrand logo
Fem snabba med Sanna Nielsen

Det är ju snart dags för säsongsstarten av Allsång på skansen, hur går dina tankar kring det?

– Det känns helt fantastiskt och jag är superglad över att få vara programledare ännu en säsong.

Var det en självklarhet att tacka ja till jobbet som programledare när du fick förfrågan för fem år sen?

– Ja, men det var det! När jag får en förfrågan brukar jag alltid ringa min lillebror Timmy och han är alltid så sjukt ärlig och han sa "Nej, ska du verkligen göra det här? Det är så många som tycker och tänker" och då tänkte jag att "Jo de kör jag på", haha.

– Nej, men han sa också att "Det är ju ett fantastiskt ärofyllt jobb, så att det är klart att du ska köra på det, syrran"

Vad saknar du mest med att inte ha en publik på plats?

– Det man saknar mest är ju såklart alla reaktioner och samspelet med publiken. För så har det alltid varit under Allsång på Skansen - att vi gör det med publiken.

Annons

– Förra året fick vi också väldigt bra respons från tv-tittarna där de kände att vi verkligen gjorde programmet för dem.

Av alla gånger du stått på scen, vilken gång har du varit mest nervös?

– Det måste jag ändå säga var under finalen av Eurovision Song Contest 2014 när jag tävlade med låten Undo. Jag var inte nervös för att det var jobbigt, utan det var mer det här pirret och att 200 miljoner tittade på en - det var lite extra nervöst.

Förutom att leda Allsång på skansen, hur ser dina sommarplaner ut?

– Sommaren går väldigt mycket åt att planera och leda Allsång på Skansen, men jag kommer kunna vara hemma så vi tänker att vi kanske kommer kunna åka ut på landet lite eller kanske hälsa på någon kompis.

Vem har varit din musikförebild genom dina år som artist?

– Céline Dion! Jag har följt henne sen jag var 9 år gammal och det första CD-albumet jag ägde var hennes Falling into You. Jag blev så förälskad i hennes röst och hur hon gjorde, så hon har nästan varit lite av en sångpedagog till mig. Jag har stått och lyssnat på henne i mitt flickrum och tänkt "hur tar hon den tonen" och försökt att härma henne.

Annons

Har du fått sett Céline Dion live någon gång?

– Ja, absolut! Jag såg henne live 2007 i Las Vegas och när hon var här i Sverige senast. Jag har också biljetter till hennes show som hon ska ha här i Sverige, när nu den blir av.

Vilket samtal förändrade ditt liv?

– Då måste jag nog säga när Kent Finell ringde mig, som var programledare för svensktoppen. Jag var 11 år och hade precis kommit in med Till en fågel och efter det samtalet förändrades mitt liv ganska drastiskt. Det var då det började.

Vad har varit mest påfrestande för dig under pandemin?

– Att inte få träffa familjen. Jag har haft turen att få jobba mycket med Allsång på Skansen, men att inte ha fått träffa familjen som bor i Skåne har varit jobbigt. Jag träffade dem senast nu i helgen och det var första gången på ett år.

Vad har du får dålig ovana?

– Jag säger ordet liksom hela tiden och jag kan inte få bort det. Jag försöker påminna mig om det varje tisdag faktiskt, att inte säga liksom för mycket.

Annons

Vilken är din favorit-maträtt?

– Pasta bolognese, alla dagar i veckan! Min sambo gör så god bolognese och det har varit en stående favorit länge.

Om du skulle ge Feminas läsare ett kulturtips, vad hade det varit?

– Att gå på Allsång på Skansen!

Vilket råd hade du gett ditt 17-åriga jag?

– Jag vågade inte riktigt ta för mig så mycket och jag kämpade verkligen med det, att jag skulle våga ta för mig och vara modig. Men i dag skulle jag nog säga till mitt 17-årig jag att "det är lugnt, det går bra ändå".

Vad har du för mål under 2021?

– Det första jag tänker på är att jag ska kunna gå i klackar hela sommaren, haha!

Annons