Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sanningen bakom En kunglig affär – verkliga händelserna

16 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT/SVT.
I jul börjar SVT sända miniserien En kunglig affär med Sverrir Gudnason och Staffan Göthe i huvudrollerna.
Serien skildrar en kärleksaffär mellan kung Gustav V och småbrottslingen Kurt Haijby – men speglar den vad som hände i verkligheten?
Annons
7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
7 omtalade julkalendrar genom tiderna

Den 23 december är det premiär för det första avsnittet av fyra i miniserien En kunglig affär på SVT, som handlar om den genom historien omskrivna affären mellan kung Gustav V och källarmästaren Kurt Haijby på 30-talet. Efter att ha mötts i samband med att Haijby, som var småkriminell, sökte sprittillstånd till sin verksamhet hos kungen inleder de två en kärleksaffär – i alla fall enligt SVT-serien.

I rollerna som kungen och Haijby hittar vi Staffan Göthe och Sverrir Gudnason. Gudnason kände inte till den omtalade affären, som mynnade ut i en rättsskandal, innan han läste manus.

– Jag blev helt ”blown away” av att det här faktiskt har hänt i någorlunda modern tid. Det är konstigt att en sådan här bra historia inte har filmats tidigare, säger Sverrir Gudnason till Aftonbladet.

Annons

I serien har manusförfattarna tagit sig friheten att tolka relationen mellan Haijby och kung Gustav V som en varm men förbjuden kärleksrelation. Då homosexualitet både var djupt stigmatiserat och dessutom straffbart fram till 1944 var de tvungna att hålla relationen hemlig till alla pris.

– På den här tiden ”kunde” två män eller två kvinnor inte vara kära. Det var förbjudet. Men Kurt försvinner ju inte från kungen och det måste ju bero på något. För vem vill man minst av allt stöta ifrån sig? Jo, den man älskar, säger manusförfattaren Bengt Braskered till Aftonbladet.

Kurt skickade brev – dömdes för utpressning

Att Kurt och kungen hade någon form av relation är vedertaget, men om den var så kärleksfull som serien skildrar är desto mer oklart – det hela ledde nämligen till en uppmärksammad rättsaffär på 1950-talet, där Kurt Haijby till slut dömdes för utpressning.

Haijby var från 1931, då 34 år gammal, gift med to år äldre änkan Anna, och de startade en restaurang på Kungsgatan i Stockholm. Det var när de på grund av Haijbys tidigare domar inte kunde få sprittillstånd som han sökte audiens hos kungen, som då var 74 år gammal. Enligt Kurt Haijbys egen utsago så inleds här en sexuell relation mellan de två som pågår under något års tid. På andra håll börjar det väckas misstankar om utpressning mot kungen, då man hittar att Haijby fått pengar utbetalda till sig utöver sprittillståndet – som han egentligen inte hade rätt till.

Efter kungens död 1950 börjar Kurt skriva brev till olika myndigheter, och menar att att han utsatts för rättsövergrepp. Han får dock inte rätt i det, utan döms istället för utpressning 1952. Efter fyra år släpps han från fängelset av hälsoskäl, och 1965 tar Haijby livet av sig, ett år efter sin hustrus död.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons