Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sanningen om Sarah Dawn Finers namn – vanligaste missförståndet

08 sep, 2021 
AvJessica Rådne
Fotograftt
sarah dawn finer
Sarah Dawn Finers namn har varit på mångas läppar i flera år. Vad alla kanske inte vet är att det finns en vanlig missuppfattning kring det!
Annons
TV: 7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte vissteBrand logo
TV: 7 saker om Sarah Dawn Finer du kanske inte visste

Mångsysslaren Sarah Dawn Finer fyller 40 år i september. Hon är född och uppvuxen i Sverige men har både amerikanskt och brittiskt påbrå, därav det engelsk-klingande namnet.

Och just namnet är något som det ofta tas fel på.

Började karriären som barnskådespelare

Sarah Dawn Finer började sin långa karriär i nöjesbranschen redan som barn då hon hade en roll i kultserien Bert på SVT. År 2007 deltog hon i Melodifestivalen med bidraget I Remember Love, två år senare tävlade hon med låten Moving On.

År 2012 var Sarah Dawn Finer julvärd i SVT, ett uppdrag som hon satte ära i att få, och var nervös inför.

– Jag vet inte om jag klarar av det. Det känns som att jag borde ha levt trettio år till för att få ha den här äran, sa hon till Aftonbladet då.

Annons

Men bra gick det och år 2017 släppte Sarah Dawn Finer sitt debutalbum A Finer Dawn. Mellan åren 2018 och 2020 programledde hon Så ska det låta på SVT.

– Ger jag mig in i ett projekt så vet jag att det kommer att ta inte 100 utan 250 procent av min tid och energi, har hon förklarat för TT.

Men tillbaka till namnet.

Så heter stjärnan egentligen

Hurså? Jo, det ligger nämligen till som så att Sarah Dawn är stjärnans förnamn, och Finer är hennes efternamn. Vad som ofta brukar bli fel när någon ska benämna henne vid endast förnamn är att de kallar henne för Sarah, i tron om att Dawn Finer är efternamnet. Men icke, hennes förnamn är ett dubbelnamn, alltså Sarah Dawn.

I en intervju med TT inför 40-årsdagen lyfts just detta fram som ett vanligt missförstånd kring artisten. I en faktaruta intill en större intervju står att läsa:

”Vanligt missförstånd: Namnet Dawn är inte en del av efternamnet utan hennes andra förnamn.”

En koll med Folkbokföringen visar dessutom en annan sak, att stjärnans egentliga stavning lyder Sara Dawn Finer, alltså utan ”h” i förnamnet. Själv väljer hon dock att stava med ett ”h” i officiella sammanhang, så vi får lov att göra detsamma.

Så nu vet vi det!

TV: Oväntade kändisar som var tillsammans för 30 år sedanBrand logo
TV: Oväntade kändisar som var tillsammans för 30 år sedan

Källa: TT, Aftonbladet

Annons