Många som reser till Danmark åker bara till Köpenhamn. Men bara en kort bilresa därifrån finns det ytterligare pärlor att upptäcka! Cykla gärna längs de spännande panoramarutterna.

3 ytterligare tips på saker att göra i södra Danmark:

1. Gavnø slott.  På södra Själland hittar du det här slottet som är byggt runt en klosterkyrka som anlades på 1400-talet. Här finns drygt tusen porträtt målade mellan 1600- och 1800-talet. Här kan du besöka allt från slottsbryggeri, livsstilsmässor, julmarknader och olika utställningar. På våren blommar trädgården överdådigt med över 500.000 fantastiska tulpaner i alla färger och former. När tulpanerna blommat ner får de som betalat entré ta hur många lökar de vill. På hösten är det istället liljor som blommar i slottsträdgården.

2. Stevns klint är en 12 km lång och upp till 41 m hög klint på östra sidan av halvön Stevns på sydöstra Själland. Klinten består av sandsten som under medeltiden användes till byggnadssten. Kyrkan, som är byggd 1350, är ett vackert och populärt bröllopsställe. Det unika med kyrkan är att man även kan ha borgerliga vigslar i den då allt religiöst är flyttat till en nyare kyrka precis bredvid.

3. Bo nära naturen och vattnet och ta ett morgondopp när du bor på Jungshoved Præstegård i Præstø. En familjeägd gammal prästgård där alla rummen ser olika ut. Man kan förstå varför detta är ett populärt ställe för bröllop. I söta Præstø ligger även restaurangen Fredriksminne som har en Michelinstjärna.

Läs också: Upptäck Danmarks Österlen – Falster och Lolland!

Av Johanna Svan
Artikeln publicerades först på Allas.se.