Serier som har fått högsta betyg.
10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

Det var ett tag sedan bra berättande endast fanns i filmer. Numera är tv-serier både påkostade och storslagna – och det bästa är att det ständigt kommer nya.

På en av världens största serie- och filmsajter, IMDb, kan sidans medlemmar sätta ett betyg mellan 1 och 10 på de filmer och serier de väljer att titta på. I listan nedan kan du se ett urval av de serier som har fått allra bäst betyg av användarna – och som du ser ligger dokumentärserier kring natur och klassiker som Breaking Bad och Game of Thrones i topp.

Kanske hittar du inspiration till nästa bingetittande?

Planet Earth

Planet Earth är en naturdokumentärserie producerad av brittiska BBC från 2006. Berättarröst i det brittiska originalet är Sir David Attenborough och i den svenska versionen är det Henrik Ekman. Serien beskrivs av skaparna som ”den ultimata porträtteringen av vår planets mångfald” – och för dig som gillar naturbilder är den ett absolut måste.

Betyg: 9,4

Band of Brothers

Band of Brothers handlar om ett gäng fallskärmsjägare under andra världskriget, rättare sagt E-kompaniet. Varje avsnitt inleds med inspelade intervjuer från de som var med i kompaniet och därefter kommer själva dramatiseringen av vad som hände dem. Från 2001.

Betyg: 9,4

Breaking Bad

Breaking Bad, som började sändas 2008, handlar om kemiläraren Walter White, spelad av Bryan Cranston. Efter att han får reda på att han drabbats av lungcancer vill han skapa ekonomisk trygghet för sin familj innan han går bort och börjar därför producera och sälja metamfetamin med hjälp av den tidigare eleven Jesse Pinkman, spelad av Aaron Paul.

Betyg: 9,4

Chernobyl

Hyllade Chernobyl, regisserad av svenska Johan Renck, är en dramaserie i fem delar som följer händelserna kring kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. I serien får vi följa flera kvinnor och mäns öden och de uppoffringar de gjorde för att rädda Europa från en fullständig katastrof. Från 2019.

Betyg: 9,4

Blue Planet II

I Blue Planet II, får tittarna följa med i planetens havsmiljöer genom berättarrösten Sir David Attenborough. Fastän två tredjedelar av världen är täckt av vatten vet forskare mindre om världens hav än vad de vet om månens yta, vilket gör att serien är omtyckt av många.

Betyg: 9,3

The Wire

The Wire, från 2002, är en amerikansk kriminalserie som utspelar sig i Baltimore, Maryland i USA där en mord- och narkotikarotel undersöker en drogring som tros ligga bakom flera mord. Serien har beskrivits som rå och realistisk och berättas från både polisens och de kriminellas perspektiv.

Betyg: 9,3

Game of Thrones

Game of Thrones, den amerikanska serien som är baserad på romanserien Sagan om is och eld, handlar om allianserna och kamperna mellan medlemmarna i familjerna Lannister, Stark, Baratheon och Targaryen. Serien gick i hela sex säsonger och ses som en av världens populäraste serier genom alla tider. Sedan 2016 innehar serien rekordet för flest vunna Emmys – hela 47 stycken.

Betyg: 9,3

The Sopranos

Den amerikanska dramaserien The Sopranos är en amerikansk dramaserie från HBO som handlar om den fiktiva, italienskättade maffiafamiljen Soprano i New Jersey. Premiären ägde rum 1999 och serien är den ekonomiskt mest framgångsrika originalserien någonsin på amerikansk kabel-TV.

Serien var populär både bland kritiker och tv-tittare och har blivit belönad med åtskilliga priser, bland annat fem Golden Globe-statyetter och 18 Emmy-priser. I Sverige sändes det sista avsnittet på SVT den 21 oktober 2007 – ett avsnitt som var extremt omtalat med tanke på slutscenen.

Betyg: 9,2

Sherlock

Brittiska Sherlock från 2010 är baserad på berättelserna om Sherlock Holmes men utspelar sig under 2000-talet i stället för 1900-talet som i böckerna. Skaparna har alltså moderniserat ursprungsberättelsen och till exempel låtit historiernas berättare, Dr. John Watson, skriva i bloggformat i stället för i tidskrifter. 

Betyg: 9,1

True Detective

I True Detective, från 2014, spelar Matthew McConaughey och Woody Harrelson två kriminalpoliser som återberättar sin 17 år långa jakt på en seriemördare i Louisiana. Anledningen är att deras fall nu tagits upp på nytt och det ifrågasätts om polisen verkligen har fått tag på den riktiga seriemördaren.

Betyg: 8,9

Foto: TT

LÄS MER:

Playpilot – tjänsten som hjälper dig hitta rätt filmer och serier

11 roliga fakta om 90- och 00-talets tv-serier

Alla nya serier och filmer på Netflix i april 2020

Mest läst