Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sigrid Bernsons besvikelse över förlossningen: Var orolig för det

18 jan, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografHanna Franzén/TT, Instagram
Efter en uppmärksammad utmattning, en tuff abort och en stark barnlängtan fick proffsdansaren Sigrid Berson äntligen välkomna sonen Viggo till världen i höstas.
Nu berättar hon om känslorna kring den utdragna förlossningen – som slutade i akut kejsarsnitt!
Annons
Sigrid Bernsons och Robin Bengtssons kärlekshistoriaBrand logo
Sigrid Bernsons och Robin Bengtssons kärlekshistoria


Proffsdansaren Sigrid Bernson började dansa redan som treåring och förälskade sig i uttrycksformen. I tonåren dansade hon på Balettakademin, men till följd av en skada fick hon lägga baletten på hyllan. Hon bytte då till dansformen latinstandard och började tävlingsdansa. Tur var väl det – för det var hennes väg in till TV4:s populära program Let's dance.

Programmet har betytt mycket för Sigrid. Särskilt då det var här hon träffade nyfödda sonen Viggos pappa, hennes stora kärlek tillika artisten Robin Bengtsson.

– Det har varit fantastiskt att jag fått jobba med något som har varit en så stor hobby och som jag lagt så mycket tid på. Det öppnade också upp många dörrar för mig, jag blev bokad på jobb året runt, till andra tv-program och även jobb till Instagram och Facebook – som i dag är en av mina största inkomstkällor. Så jag hade inte alls varit den jag är eller jobbat med det jag gör om det inte var för programmet. Sedan hade jag så klart inte haft Robin, Wille eller Viggo!, säger Sigrid till tidningen Mama i en ny stor intervju.

Annons

Sigrid Bernsons om att bli bonusmamma

Det var under våren 2019 som Sigrid Bernson och Robin Bengtsson tävlade tillsammans i TV4:s Let's dance. De kom trea i tävlingen, men vann något mycket större.

I intervjun med tidningen berättar Sigrid att både hon och Robin var nyseparerade vid tidpunkten och att det var en bidragande faktor till att kärleken slog ner som en blixt just då – eftersom att ingen av dem letade efter den.

Kort efter programmet avslöjade turturduvorna att de inte bara var ett par på dansscenen, utan att de även blivit ett par privat. Samma år köpte de sitt nuvarande hus i Vallentuna och flyttade in på alla hjärtans dag år 2020.

”Vi klickade så sjukt bra från första stunden, och sedan när det började utvecklas till en romans så kände båda två att det här är alldeles för bra för att inte ge en chans, även om vi hade tänkt att vi skulle hitta oss själva och allt det där.”
”Vi klickade så sjukt bra från första stunden, och sedan när det började utvecklas till en romans så kände båda två att det här är alldeles för bra för att inte ge en chans, även om vi hade tänkt att vi skulle hitta oss själva och allt det där.”

I september 2022 välkomnade de dessutom deras första gemensamma barn till världen; sonen Viggo. Trots att han bara är några månader gammal, så är Sigrid redan sugen på fler barn ihop med kärleken.

Annons

Innan Viggo föddes var Sigrid bonusmamma till Robins nioåriga son Wille, från ett tidigare förhållande.

– Det var inget problem för mig, men jag kan ju säga så här att om jag hade träffat honom några år tidigare så hade det kanske inte funkat. För man behöver nog vara på en viss plats i livet. Men jag var ju över 30, så det var inte någon dealbreaker, i stället tyckte jag att han var en så jäkla go pappa till Wille, berättar hon för tidningen.

Vidare berättar hon att bonussonen hade en väldigt positiv inställning till henne redan från start.

– Det som blev bra för oss, var att Wille lärde känna mig under tiden vi dansade, så jag var pappas kollega och danslärare. Då visste inte vi att vi skulle bli ihop, så det var aldrig så där ”här är pappas nya tjej”. Första gången jag sov över hos Robin så var det faktiskt Wille som frågade: ”Ska inte du sova över här? Det vore ju kul!”.

Sigrid Bernson tillsammans med kärleken Robin Bengtsson och bonussonen Wille på röda mattan i maj 2022, inför Kolmårdens säsongsöppning.
Sigrid Bernson tillsammans med kärleken Robin Bengtsson och bonussonen Wille på röda mattan i maj 2022, inför Kolmårdens säsongsöppning.

Sigrid Bernsons besvikelse under förlossningen

Hösten 2019 insjuknade Sigrid i utmattningssyndrom och sjukskrevs. Något som hon berättade om i en uppmärksammad videoserie publicerad på Instagram, så sent som förra året. I de öppenhjärtiga inläggen berättar hon dessutom om aborten hon tvingades utföra vid tidpunkten av sjukskrivningen, då hon mentalt inte var redo för att bli mamma.

Annons

I dag känner sig Sigrid starkare. Något som hon kände var en viktig förutsättning innan hon och Robin ens försökte sig på en graviditet igen.

– När jag mådde bättre så började de känslorna bubbla igen: ”Ska vi ta ut spiralen, ska vi börja försöka?”, förklarar hon och berättar vidare om tacksamheten att det gick väldigt fort att plussa på stickan därefter. Stjärnorna stod rätt!

– Det tog inte ens en månad! Det är jag på ett sätt tacksam för. För mig var det inte självklart, för det är många runt mig som kämpar med IVF. Bland annat min syster gjorde IVF för att få det barnet de har i dag. När vi valde aborten, då fanns ju den aspekten också, så jag var ju skittacksam när vi plussade på stickan så fort.

”Jag var ju nyseparerad och det var han också. Jag tror vi båda tänkte att vi skulle ha tid för oss själva, men det är ju ofta då man träffar någon, när man inte letar med ljus och lykta.”
”Jag var ju nyseparerad och det var han också. Jag tror vi båda tänkte att vi skulle ha tid för oss själva, men det är ju ofta då man träffar någon, när man inte letar med ljus och lykta.”

Däremot blev det en mycket långdragen förlossning, som slutade med ett akut snitt. Något som Sigrid inte var förberedd på.

Annons

– Det blev ett akut snitt. Det hade jag ganska svårt att acceptera, att någon hade skurit i min kropp på det sättet.

Hennes vatten gick på måndagen, men någon förlossning hade kroppen inte påbörjat. Det blev onsdag och hon fick hjälp att ”sättas igång”. Ett arbete som höll på till fredagen. Under hela veckan låg Sigrid på ett enormt underskott sömntimmar. Vilket orsakade stor oro hos henne.

– Jag hade ju också skrivit i mitt förlossningsbrev att jag var orolig för att bli väldigt utmattad under födseln, i och med min historik. Men jag blev så trött att jag inte visste vad jag hette! När vi bestämde oss för snittet, då orkade jag inte med mer smärta, säger Sigrid och fortsätter:

– Jag öppnande mig bara fyra centimeter trots 36 timmars värkarbete. Jag fick hög feber, frossa och kräktes. Vi fastnade i processen då Viggo inte reagerade bra på oxytocindroppet, som skulle hjälpa mig att öppna upp mig mer. Hans hjärtfrekvens gick ner så fort vi försökte höja dosen. Dessutom fungerade inte epiduralbedövningen på mig, trots flera försök. Läkaren sade till slut att ett kejsarsnitt var nödvändigt och när vi bestämde oss för snittet, då orkade jag inte med mer smärta.

Sigrid förklarar att hon kände sig snuvad på upplevelsen av en vaginal födsel, men uttrycker ändå tacksamhet över att läkarnas beslut att ta ut sonen via snitt, och att hela den processen gick så bra.

Däremot dröjde det länge innan hon fick hålla sonen i sina armar, och hon var också besviken över hur det gick till när hon fick reda på barnets kön. Det var inte exakt så hon hade visualiserat det hela.

– Sedan var det så mycket som blev annorlunda än jag tänkt. Jag kom på efteråt att jag inte ens fick se moderkakan. Vi visste inte heller vilket kön det var, och det blev inte heller som jag tänkt. För jag såg bara en pung som flög över mitt huvud och hann bara tänka ”det är en kille”.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons