Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sofia Helin läser Nyårsklockan

26 nov, 2020 
AvAino Oxblod
AvGunnar Rehlin
FotografFredrik Sandberg/TT
Anders Lundin, Sofia Helin och Parisa Amiri håller i firandet av nyårsafton på Skansen.
Sofia Helin läser Nyårsklockan på Skansen vid tolvslaget, när vi äntligen lämnar 2020 bakom oss.
Drottningarna-aktuella skådespelaren hoppas kunna skänka ljus efter ett minst sagt mörkt år.
– Texten har fått en helt ny mening nu under den situation vi befinner oss i. Det känns oerhört meningsfullt. Och det är en ära, säger Sofia Helin till Femina.
Annons
Julen 2020 – 7 fina dekorationstrenderBrand logo
Julen 2020 – 7 fina dekorationstrender

På torsdagsmorgonen kom nyheten – Sofia Helin läser Nyårsklockan på Skansen i år. På nyårsafton kommer det traditionsenligt hållas ett firande på Skansen i Stockholm, där Bron-skådespelaren kommer läsa den klassiska dikten – ett uppdrag som tidigare utförts av Jan Malmsjö, Lena Endre och Pernilla August.

– Jag tror att dikten rymmer mycket av det som vi alla funderar på i den här svåra tiden. Hur ska det gå? Vad kan vi göra? Den talar om en ljus framtid då vi kommer lämna det mörka som varit bakom oss. Då vi kommer kunna gå vidare trots allt. Kanske lite klokare, kanske med större omsorg om varandra, säger Sofia Helin i ett pressmeddelande.

Till Femina säger Sofia Helin att hon ser uppdraget som en stor ära.

– Texten har fått en helt ny mening nu under den situation vi befinner oss i. Det känns oerhört meningsfullt. Och det är en ära.

Parisa Amiri och Anders Lundin programleder nyårsafton

Programledare för det speciella nyårsfirandet blir Anders Lundin och Parisa Amiri, som hoppas kunna ge hopp om framtiden på nyårsafton.

Annons

– Det blir ett unikt avslut på ett unikt år, tror knappast att någon kommer att sörja att 2020 är över. Då känns det viktigare än någonsin att vi alla får ett tillfälle att samlas och med hjälp av Sveriges bästa artister fira in det nya, säger Parisa Amiri.

Anders Lundin menar att han tycker det är skönt att inte oroa sig över nyårsplaner – nu vet han vad han ska göra på tolvslaget.

– Det brukar ju alltid vara en knivig fråga: med vem och var ska man fira nyår? Skönt att redan nu benat ut att det blir jag, Parisa, Sofia och svenska folket. Och på Skansen, det känns tryggt och hemtamt dessutom. Just i år kommer programmet nog att betyda ovanligt mycket för ovanligt många, så det känns så klart hedrande att ha fått förtroendet, säger Anders Lundin.

Läs mer:

Annons