Bland de inbjudna märktes representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv, kultur samt personer som kungafamiljen mött vid olika resor.

Läs också: Se prinsessan Sofias nya klänning – från MQs designsamarbete!

Gästerna togs emot och hälsades välkomna av kungaparet, prinsparet och prins Daniel i Vita Havet. Middagen serverades i Karl XI:s galleri. Varken kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine eller Chris O’Neill fanns på plats, därmed riktades många av blickarna mot prinsessan Sofia, som efter snart tre år som prinsessa börjar bli riktigt varm i kläderna då det kommer till just representation. Som så ofta när det är sådana här flådiga middagar hamnar en hel del av fokuset på de kungligas kläder. Så också denna gång. Prinsessan Sofia bar en isblå klänning av svensk design.

Läs också: 30 snygga nyårsklänningar från budget till lyx

Klänningen är designad av Zetterberg och vi har sett den förr, bland annat vid kungens middag för Nobelpristagarna dagen efter Nobelfesten 2015. Hon har också burit klänningen vid en officiell fotografering.

Att Sofia väljer att återanvända en gammal klänning är ett klokt, och hållbart, val. Kungafamiljen har ofta fått kritik för att de hela tiden bär nya plagg och att det beteendet inte alltid rimmar med ett konsekvent miljötänk. Under gårdagen visade Sofia att hon tagit till sig av kritiken och tänker på vad hon gör. Får vi gissa är det definitivt inte sista gången vi ser den isblå blåsan från Zetterberg.

Läs även Här öppnar Victorias favoritdesigner popup-butik

Foto IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.