Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

”Solsidan” tillbaka med nya säsonger – då sänds de!

05 okt, 2018 
AvHenrik Högström
Tv-serien om det ängsliga livet bland grannarna i ”Solsidan” är redan en långkörare. Nu är det klart att tre nya säsonger ska spelas in och sändas. ”Det känns som att komma hem”, säger Josephine ”Mickan” Bornebusch till DN.
Annons

Det är Dagens Nyheter som berättar om comebacken i tv-tablån. I tv-serien ”Solsidan” har svenska folket kunnat följa den trassliga tillvaron i den övre medelklassen. Karaktärerna, som till exempel Johan Rheborgs grill-entusiast ”Freddan”, Josephine Bornebuschs ”Mickan” och den irriterande grannen Henrik ”Ove” Dorsins har satt sig ordentligt. Serien har blivit en sådan som ”mannen på gatan” kan citera utan att bli missförstådd.

”Plånkan is at home” är bara ett exempel från Oves läppar.

Och seriens popularitet visas inte minst av att den ynglat av sig i en långfilm. Filmen, med samma namn som serien, blev även den en succé när den gick upp på svenska biografer hösten 2017.

Tar vid där filmen slutar

Men långfilmen sätter inte punkt för dramatiken. Nästa år kommer ytterligare en säsong av serien och ytterligare två säsonger är beställda, skriver DN.

– Nya säsongen tar vid några år efter det att långfilmen slutade. Anna och Alex är återförenade efter sin skilsmässa medan Fredde Schiller har fått en liten halvbror tack vare att hans pappa donerade sperma till paret Sundberg, säger Felix Herngren till tidningen.

Felix Herngren solsidan
Skapare och skådespelare. Felix Herngren fick kämpa för ”Solsidan”. Bild: IBL

”Var beredd att lägga ner”

Felix Herngren ligger bakom produktionsbolaget FLX som producerat serien sedan starten 2010. Men att det skulle bli en succé och långkörare var inte givet. De stora svenska kanalerna nobbade till en början.

Annons

FLX fick bekosta ett pilotavsnitt själva innan de lyckades övertyga TV4 om att köpa in den.

– Jag kände verkligen att jag hade gjort mitt yttersta och var beredd att lägga ner min tv-karriär om detta inte skulle funka. Men jag blev lite nojig när en av mina kollegor undrade ”vad fan har du gjort med de här fantastiska komikerna?”, skrattar Felix Herngren.

”Mickan” blir igenkänd

Men tittarna strömmade till redan från början. Det allra första avsnittet sågs av 1,8 miljoner tittare, skriver DN. Och serien har lyckats behålla tittarna med snackisar, neuroser och vardagsångest.

Skådespelarna blir inte sällan förväxlade med sina rollfigurer på stan.

– Det är också vanligt att kvinnor kommer fram och säger ”Jag har en kompis som är som Mickan…”, eller ”Jag är som Mickan!”. Eh, stackars dig, det är ju inte något direkt att skryta med, säger Josefine Bornebusch.

De nya säsongerna av ”Solsidan” sänds 2019, 2021 och 2023.

Huvudskådespelare: Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh

FOTO: FLX

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons