Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Starka ögonblick vi minns från Malou efter tio

09 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografBjörn Lindahl/Aftonbladet/TT
´
Malou von Sivers ikoniska program Malou efter tio går i graven.
Sedan starten 2006 har journalisten under 33 säsonger bjudit på högt och lågt med starka intervjuer, oväntade avslöjanden och uppmärksammade personer.
Här är några ögonblick vi minns från Malou efter tio!
Annons
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"Brand logo
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"

Einár och och Lena Nilssons mor och son-relation

Rapparen Einár och hans mamma Lena Nilsson, känd från PS Sista sommaren.

2019 var rapparen Einár och hans mamma, 80-talsskådespelaren Lena Nilsson, med i Malou efter tio. De pratade då om sin speciella relation som mor och son, och hur rapparens kriminella liv påverkat deras förhållande. Einár hade då släppt låten Mamma förlåt, som han skrivit tillsammans med Sebastian Stakset.

Annons

– Jag har alltid haft en bra kontakt med Nils. Om jag har sett att han har rört sig vid sidan av den här världen, eller i den världen, så har jag vetat att han har musiken. Jag har sett att han har en kraft i den och det är det han under en väldigt lång tid har satsat på, sa Lena Nilsson i intervjun.

Einár menade att de två hade gått igenom mycket tufft, men att relationen var starkare än någonsin.

– Vi har den bästa mamma och son-relationen, sa han.

I november 2021 sköts Einár till döds i Stockholm, och många medier lyfte den unika intervjun på nytt.

Ebba Åkerlunds pappa om sorgen

Stefan Åkerlunds dotter Ebba dog på Drottninggatan.

Under åren har Malou von Sivers intervjuat hundratals personer som berättar om livsomvälvande eller tragiska händelser. En intervju som många nog minns är den med Stefan Åkerlund, vars 11-åriga dotter Ebba mördades i terrorattacken på Drottninggatan.

Annons

– Jag är ju singel och det här var mitt enda barn, så för mig var hon allt. Jag sa till alla "dör hon då vill jag inte leva själv". Det var oerhört jobbigt att handskas med den här situationen, berättade Stefan för Malou i intervjun 2018.

Broccolilåten väckte uppmärksamhet

Malou blev viral med sin broccoli.

2014 inspirerades Malou von Sivers av dåvarande amerikanska presidentfrun Michelle Obama, och ville hylla grönsaker. Hin gjorde då en sekvens där hon dansar med en broccoli till Lil Jon's låt Turn down for what. Klippet spreds på sociala medier och blev viralt.

– Vi tyckte att det var jätteroligt. Jag har nyligen sagt nej till kött och varit vegan i tre veckor och då en av saker jag aldrig kommer sluta med är broccoli, sa Malou von Sivers om klippet.

Annons

Miles åldras i förtid – enda i Sverige

Miles är den enda i Sverige med sjukdomen Progeria.

Ett av många starka människoöden som Malou efter tio-tittarna minns bäst är Miles, som är den enda i Sverige i Sverige som har den ovanliga sjukdomen Progeria, som gör att hans kropp åldras i förtid. Miles var med som åttaåring 2015, och berättade om sitt unika öde – ett klipp som setts över 1,2 miljoner gånger på programmets Youtube-kanal. Inför att Malou efter tio ska läggas ner har Miles nu gästat programmet på nytt som 15-åring.

– Jag tänker inte på sjukdomen, jag försöker bara leva, säger Miles i programmet.

Fredrik Eklund vill inte prata svenska

Malou von Sivers satte ner foten mot Fredrik Eklund.

När den svenska stjärnmäklaren Fredrik Eklund gästade Malou von Sivers program 2011 hade han med sig ett tv-team från Million dollar listings, ett tv-program om mäklare i New York där Fredrik var den stora stjärnan. För att de amerikanska tittarna skulle förstå svarade Fredrik därför på engelska – något som Malou fick sätta stopp för.

Annons

Nu får jag nog säga stopp där för vi har ju svenska tittare. Jag kan inte sitta och direktöversatta dig, sa Malou, varpå Fredrik svarade:

– Jag tror svenskar förstår engelska. Nu har vi ändå tv-teamet här från USA.

Men Malou von Sivers stod på sig, vilket imponerade på tittarna.

– Det här är ett svenskt program vet du. Nu får du prata svenska, nu får du skärpa till dig. Jag får många i örat här som säger till mig, så dags för svenska. Nu är vi i Sverige, sa hon.

Malous ”bajscocktail” var en bluff

Malou von Sivers i det uppmärksammade inslaget.

Emellanåt har Malou efter tio skapat rubriker – inte minst 2015 när programledaren mixade en ”bajscocktail” i direktsändning. De pratade om forskning om tarmhälsa och skulle visa hur man kan göra milkshake med avföring, men använde istället chokladpudding och chokladbollar. Det visste dock inte tittarna om, och bytte kanal.

Annons

– Vi sa aldrig att det var bajs. Men vi visade upp det och sa att det är så här man gör, man blandar bajs med vatten och silar och för in i en slang. Sedan har ni tolkat det så, sa Malou von Sivers efter kritiken.

11-åriga Zara Larsson spår framtiden

Zara Larsson med sin mamma 2009.

Idag är Zara Larsson en av Sveriges största internationella stjärnor – och redan vid 11 års ålder satt hon hos Malou i Malou efter tio och sa att hon skulle bli det. Efter att ha vunnit Talang 2008 gästade hon programmet 2009 och sa att hon skulle bli störst i världen.

– När jag var liten sa jag att jag ska bli större än Elvis Presley. Det har alltid varit naturligt för mig att jag ska bli stor och känd, sa hon då.

Annons