Under torsdagskvällen hölls Grammisgalan i Stockholm och på röda mattan valde artisterna att rikta uppmärksamheten mot Metoo-rörelsen som startade ordentligt i höstas. Artisternas eget Metoo-upprop i Sverige gick under namnet #Närmusikentystnar och undertecknades av 1993 kvinnor i november.

Det är inte första gången rörelsen lyfts under galasäsongen. På såväl Golden Globes som på Guldbaggegalan bar skådespelare svarta kläder och nu har klänningarna bytts ut mot blommor. Artister, båda kvinnor och män, bar gula och orange blommor i handen eller på kroppen.

Dessutom valde flera kvinnliga artister att gå hand i hand ner längs med röda mattan. I ledet fanns bland andra Lisa Ekdahl, Tove Lo, Molly Sandén, Tove Styrke och Icona Pop.

Lisa Ekdahl hade även skrivit ”patriarkatet faller” vid sitt nyckelben. Till Aftonbladet säger hon:

– Det här är inte en prisgala utan en manifestation. Och det är när musiken tystnar och vi förenar oss alla. Vi vinner alla på ett jämlikt samhälle så det här är bara fantastiska nyheter för både män och kvinnor.

På Aftonbladets fråga om varför hon skrivit ”patriarkatet faller” svarar Lisa Ekdahl:

– För patriarkatet faller. Och inom min livstid. Jag bara njuter och jublar.

För TV4 berättar artisten Sigrid Bernson att runt 70 personer deltog i manifestationen på Grammisgalan.

– Jag älskar initiativet. När mitt skivbolag frågade så sa jag ja direkt. Det känns väldigt häftigt och mäktigt, säger hon till TV4.

Lisa Ekdal vann piset Årets folkmusik/singer-songwriter.

De kvinnliga artisterna stöttade varandra genom att gå hand i hand på röda mattan.

Många av artisterna – både manliga och kvinnliga – bar orangea blommor för att visa sitt stöd för Metoo-uppropet När musiken tystnar.

Foto: IBL
Artikeln publicerades först på ELLE.