Kungen och Drottning Silvia

TT

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är restriktiva när det gäller politiska uttalanden. Det tillhör kunglig sed; man ska hålla en låg profil när det kommer till politiken. Som kunglighet representerar du ett neutralt ämbete, och det vill kungen och Silvia ogärna tumma på.

Att kungen och Silvia dessutom skulle stötta Filippinernas hårdföre, kontroversielle president Rodrigo Duterte känns väldigt avlägset. Men den lögnen har ändå fått spridning bland mängder av människor.

Stor lögn om kungen och Silvia har fått spridning

Det är inte sant!

Det är inte sant!

Det är sajten Rappler som avslöjat att en hemlig propagandakampanj lanserats på nätet – och som en konsekvens har den svenska kronan dragits i smutsen.

För att ge Duterte ökat stöd bland den filippinska befolkningen har en falsk hyllning av presidenten, som påstås komma från det svenska kungaparet, lagts ut på Facebook.

Citatet är som följer:

“Vi, kungen och drottningen av Sverige, skulle vilja berömma president Duterte för hans hårda arbete och briljanta strategi i hur han hanterat den internationella covid-19-pandemin.”

Lögnen som fått spridning.

Lögnen som fått spridning.

Men på bilden som hör citatet till ser vi inte kungen och Silvia, utan Youtube-profilen Felix “PewDiePie” Kjellberg och hans fru Marzia. Enligt Rappler är det inte första gången som paret Kjellberg målas ut som kung och drottning av Sverige, i ett syfte att luras.

“Det är falsk information”

Tidningen The Philippine Star, som falskeligen pekats ut som avsändare till inlägget, har rutit ifrån på sin Facebook-sida.

“Nätanvändare har uppmärksammat oss om ett inlägg med vår logga som används för att sprida falsk information”, skriver The Philippine Star.

“Vi har inte publicerat detta. Vi ber allmänheten att vara mer vaksam kring vilken information de sprider vidare.”

Läs mer:

Så olika lever prinsessorna Victoria och Madeleine – 5 detaljer!

Madeleines hemlighet för barnen – vägrar berätta sanningen

11 kändisar som är släkt med kungligheter

Utvald läsning

Femina