carina bergfeldt
TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre
3:08

Efter reklamen: TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

(3:08)

Slå på ljud

Journalisten Carina Bergfeldts, 41, beslut att trotsa arbetsgivaren SVTs regelverk har resulterat i en succé. Public Servicebolaget har valt att se mellan fingrarna och nu berättar programledaren hur mycket pengar hennes följare samlat in till Afghanistans barn.

Vill hjälpa Afghanistans barn

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti”, skrev Carina Bergfeldt när hon i veckan uppmanade sina Instagramföljare att swisha pengar till Svenska Afghanistankommitén.

Detta för att hon ville ge en seriös organisation chansen att hjälpa främst de barn som nu drabbas av att talibanerna tagit över makten i Afghanistan.

”Jag har träffat barnen de hjälper. Jag vet att pengarna går fram. Och gudarna ska veta att pengarna behövs”, skrev hon i inlägget.

För Expressen kommenterade hon sitt tilltag så här:

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”.

Carina Bergfeldts oro för barnen i Afghanistan – hyllas för initiativet

SVT:s respons på Carina Bergfeldts ställningstagande

För samma tidning berättar Carina hur hon sedan inlägget postades har blivit kontaktad av just etikavdelningen på SVT som i ett mejl förklarat för henne att man valt att inte vidta någon åtgärd.

– Jag fick ett fint mejl från SVT:s etikavdelning att de ser mellan fingrarna med det här. Så i dag får jag inget skäll av cheferna i alla fall, det är skönt, säger hon.

Samtidigt förklarar SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz varför Public Services medarbetare ej ska ta ställning i kontroversiella frågor, och hur man nu valt att resonera i Carina Bergfeldts fall.

– Som SVT-anställd har du en självklar yttrandefrihet. Man får agera och säga vad man vill. Men sen kan det påverka ens arbetsuppgifter, säger Anne Lagercrantz till Expressen. Hon fortsätter:

– Jag och Carina är helt överens om att det inte är hon som ska göra en stor granskning av den Svenska Afghanistankommittén när hon har det här engagemanget.

Så kan du hjälpa människorna i Afghanistan genom säkra bidrag

Samtal in nära 1 miljon kronor

I ett senare inlägg på Instagram filmar Carina Bergfeldt när hon blir uppringd av Elisabeth Ramerius på Svenska Afghanistankommittén som berättar den glada nyheten att programledarens följare samlat in över 830.000 kronor.

”Hon berättade att deras gåvosystem nästan hade havererat idag på grund av alla era gåvor”, skriver Carina i en text intill videon.

Uppgiften baseras på en sammanräkning av hur många som swishat exakt 57 kronor, den summa som Carina uppmanade följarna att skänka.

”Då är det ’bara’ alla som gett just 57, ni som gett en hundralapp eller någon annan summa syns inte i just den här sökningen, så den totala siffran är än högre”, skriver Carina.

”Fy farao vad du är bra. Klappa dig själv på axeln nu”, avslutar hon inlägget till alla de som skänkt pengar.

TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten
1:12

Efter reklamen: TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

(1:12)

Slå på ljud

Källa: Expressen

Mest läst