Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Suzanne Axell om Let's dance: ”Jag dansar för alla runda tjejer skull”

17 mar, 2021 
AvJessica Rådne
Fotograftt
Suzanne Axell om Let's dance: ”Jag dansar för alla runda tjejer skull”
Det är för alla tjejer med dåligt självförtroendes skull som Suzanne Axell, 65, nu vill ta plats på dansgolvet i TV4:s Let's Dance. ”Samhället skyfflar gärna undan de som är lite runda”, säger hon.
Annons
Här är paren som blivit kära i Let's DanceBrand logo
Här är paren som blivit kära i Let's Dance

Efter 18 år i SVT:s Fråga doktorn var Suzanne Axell, 65, fast besluten att prova någonting nytt. Erbjudandet om att vara med i Let's Dance på TV4 kom därför lägligt och hon tackade ja utan att blinka. Nu förklarar hon varför det känns så viktigt att få vara med och representera en kvinna med hennes ålder och fysik.

Vill ge mer beröm

– I mitt liv har jag mött så mycket människor som inte tyckt att de duger av olika skäl. På Fråga doktorn fick vi ofta brev från människor som mådde dåligt och kände att de inte hade något värde. Jag tycker att alla människor har ett värde. Vi skyfflar gärna undan de tjejer och killar som är lite runda och har bekymmer av ett eller annat slag. Så ja, jag vill dansa för dem!

Let's Dance är ju som bekant ett tävlingsprogram där Suzanne och hennes danspartner Tobias Bader varje vecka kommer att få ta emot juryns feedback – eller kritik. Suzanne menar att det behövs mer positiva ord i stort.

Annons

– Vi behöver berömma och uppmuntra varann mer i Sverige. Man växer av beröm, det är jätteviktigt. Det finns människor som går till sitt jobb varje dag och sliter för vårt land men som aldrig får någon beröm. Om jag kan visa att jag kan någonting alls för deras skull så är hela den här resan värt det.

Så stöttas Suzanne Axell av familjen

Suzanne Axell lever sedan nära 40 år tillbaka med sin sambo Jörgen Wedebrand. Paret har valt att inte skaffa barn, men har fullt upp ändå. På frågan vilket stöd hon fått hemifrån inför danspremiären berättar Suzanne:

– Min sambo är fullt upptagen med sitt eget jobb! Jag har fått känslan där hemma av att ”nu är Suzanne ute på äventyr igen, det blir nog bra det här”. Jag är ingen person som någon går och gullar med på något sätt eller tycker att ”gud vad märkvärdigt”, men de hejar på. Katten saknar mig eftersom att jag inte är hemma lika mycket utan ägnar mer tid åt min danspartner Tobbe just nu.

Annons

– Däremot är det kul med alla människor på stan, fortsätter hon. De som hört av sig online eller skrivit vanliga kort och brev hem till mig. Den kärleken jag har fått är helt enastående.

– Mina systrar Annelie och Viktoria är också fantastiska, de har stöttat och hejat på.

Suzanne Axells relation till dans

Suzanne beskriver att medverkan i Let's Dance är någonting som hon har drömt om länge och att hon har en lång relation till dans.

– Mormor satte mig i balettskola i Kärrtorp i Stockholm när jag var 6 år. Sen är jag en sån där disco-råtta som dansar hellre än bra. Men jag kommer från en dansglad familj och har alltid gillat dans.

Repetitionerna ha gått bra, berättar hon, även om det är mycket som är svårare än vad hon hade räknat med.

– Jag har lärt mig att se på dans med andra ögon. Förut kunde jag titta på Dirty Dancing och tycka att Patrick Swayze är sexig. Nu ser jag på stegen de gör, förstår tänket, varför de drar in ett knä eller vinklar en fot. Det är jättemycket mer grejer än man tror hemma i soffan.

Är du en vinnarskalle?

– Lite vinnarskalle är jag, jag vill göra mitt bästa. Samtidigt känns resan viktig och det ska bli kul att utmana mig. Så ingen ska komma och gnälla för jag gör mitt bästa!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons