Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svensk succé på nattens Emmy Awards – Chernobyl vann tre statyetter

23 sep, 2019 
AvEmma Castman
Årets Emmy Awards har gått av stapeln i Los Angeles – och kvällen bjöd på en hel del svensk stjärnglans. Chernobyl av Johan Renck prisades nämligen tre gånger!
Annons

Natten mellan söndag och måndag, svenska tid, var det dags för Emmy Awards (Emmygala) att arrangeras i Los Angeles, USA. En årlig tillställning och ett årligt pris som går att se som tv-världens motsvarigheter till biofilmens Oscars.

2019 års Emmygala var den 71:e i ordningen – och kvällen till ära prisades svenske Johan Renck med flera statyetter för skapandet av succéproduktionen Chernobyl på HBO. Innan galan var serien, som kretsar kring kärnkraftskatastrofen i Sovjetunionen 1986, nominerad i hela 19 kategorier – och av branschexperter var både regissören Johan Renck och skådespelaren Stellan Skarsgård förhandstippade som favoriter till att kamma hem pris i kategorierna bästa regissör och bästa biroll i en miniserie.

Chernobyl vann tre statyetter

Vid 03.00 svensk tid ropades Johan Renck upp som vinnare i kategorin årets bästa regissör i en miniserie. Stellan Skarsgård fick däremot se sig besegrad av Ben Whishaw som prisades för sin insats i A Very English Scandal.

Annons

Men trots det fortsatte prisregnet att falla över den svenska produktionen, som vid kvällens slut kammat hem tre statyetter sammanlagt. Det för årets bästa regissör i en miniserie (Johan Renck), bästa manus i en miniserie eller film (Craig Mazin) och bästa miniserie.

Johan Renck – artist och regissör

Johan Renck, 52, kommer ursprungligen från Uppsala, och han är sedan tidigare känd under artistnamnet Stakka Bo. I början av 1990-tal ägnade han sig nämligen åt musik och tillsammans med Martin Eriksson, mer känd som E-Type, bildade han gruppen E-Type + Stakka B.

Därefter har Johan Renck även arbetat som musikvideoregissör åt bland andra Madonna, Kylie Minogue och Robbie Williams, samt gjort reklamfilmer åt modehus som Chanel och Valentino.

2018 gjorde Johan Renck debut som långfilmsregissör i den amerikanska produktionen Downloading Nancy, och sedan dess har han bland annat regisserat tre avsnitt av den uppmärksammade serien Breaking Bad och The Last Panthers. 

Foto: HBO

Emmy Awards 2019 – här är stjärnorna på röda mattan - format 16/9Brand logo
Emmy Awards 2019 – här är stjärnorna på röda mattan - format 16/9

Läs mer:

Annons