Lo Kauppi, Mikael Wiehe och Sven Wollter är med i ett upprop mot Israel.

”Vi svenska artister och kulturarbetare som undertecknar detta upprop kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket.”

Så inleder de 171 svenska kulturarbetarna sitt upprop i en debattartikel i Aftonbladet. Några dagar efter den israeliska segern i Eurovision Song Contest i maj 2018 sköts 62 palestinier ihjäl av Israels armé. Sex av dem var barn.

Palestinierna som sköts hade samlats i en protest mot Israels Gaza-blockad, och med krav om att få återvända till de hem som deras släkter lämnade när staten Israel bildades 1948.

”Samtidigt uttryckte den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu sin förtjusning över att Netta Barzilai, den vinnande sångerskan, var den bästa ambassadören för Israel ute i världen. Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten”, skriver de svenska artisterna och kulturarbetarna i debattartikeln.

Joakim Thåström.

Joakim Thåström var en av artisterna som skrev under uppropet. Foto: TT

Kända namn på listan

Flera kända kulturnamn återfinns bland uppropets namnunderskrifter. Bland annat har artister som Joakim Thåström, Love Antell, Karin och Olof Dreijer (The Knife), Stefan Sundström, Mikael Wiehe och Stina Velocette skrivit under. Det har även poeten Athena Farrokhzad och författaren Kajsa Ekis Ekman, och skådespelarna Lo Kauppi och Sven Wollter. Här kan du se vilka mer som har skrivit under uppropet.

Sedan slutet av mars 2018 har minst 250 palestinier dödats av israeliska styrkor i Gaza, de flesta i samband med protesterna. Under samma period har två israeliska soldater mist livet.

Läs mer:

Skådisar och filmarbetare i upprop mot branschens klimatpåverkan

Mer läsning

Femina