Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Svenska kvinnorna som blev nyheter världen över

17 mar, 2021 
stina norbye elin nordegren
Sverige har sin beskärda del av internationella kändisar, med popunder och skådespelare.
Men så finns det vissa kvinnor från vårt avlånga land som blivit omtalade i internationella nyheter över en natt.
Här är de svenska kvinnorna som gjorde rubriker över hela världen!
Annons
7 svenskar som är heta i HollywoodBrand logo
7 svenskar som är heta i Hollywood

Eva Nazemson

Programledaren Eva Nazemson visste inte att hon skulle bli känd som ”Kräk-Eva” för resten av sitt liv när hon klev in i studion med mensvärk för att spela in Nattliv i TV4 Plus 2007. Plötsligt spydde hon rakt ut i sändningen – något som har setts miljontals gånger av personer på Youtube.

Händelsen blev minst sagt viral, och Eva bjöds in att vara med i The Tyra Banks Show.

– Jag blev kontaktad på Facebook och trodde först att det var ett skämt, men helt plötsligt satt jag där i New York. De flög dit mig som gäst och jag blev intervjuad tillsammans med andra som hade blivit superstora på YouTube, har Eva berättat i Aftonbladet.

Annons

Stina Norbye

Stina Norbye blev fokus för nyheter världen över när bilder på henne och Hollywoodskådespelaren Richard Gere spreds i världsmedia 1996.

Stina och Richard, som hade en kort romans, nakenbadade tillsammans i skånska Kattby, och fotograferades av Kvällsposten. Bilderna såldes till 43 länder, och bara dagar senare begärde Richard Geres hustru, supermodellen Cindy Crawford, ut skilsmässa.

I dag är Richard Gere gift med spanska Alejandra Silva, och Stina Norbye driver ett företag med inriktning på akupunktur.

Annons

Elin Nordegren

Elin Nordegren blev Elin Woods när hon gifte sig med golfproffset Tiger Woods, efter att ha parats ihop av Jesper och Mia Parnevik, där Elin var barnflicka. paret fick två barn tillsammans, och Elin levde ett tillbakadraget liv som golfhustru. Men när Tiger Woods krockade med sin bil nära parets hem efter att ha blivit jagad av Elin med golfklubbor så uppdagades det att han varit notoriskt otrogen mot henne, och parets skilsmässa blev hårt bevakat.

Annons

Medieintresset var så stort att Elin Nordegrens pappa, P1-profilen Tomas Nordegren, hade internationella journalister som sökte honom på Radiohuset i Stockholm.

Tess Asplund

Svenska aktivisten Tess Asplund höjde näven och ställde sig i vägen för nazisterna när de marscherade genom Borlänge 2016. Ögonblicket förevigades med en bild, som sedan dess har blivit ikonisk. Bilden spreds snabbt i media världen över, och uppmärksammades av latinamerikanska BBC Mundo, CNN, Daily Mail och Huffington Post.

Annons

Även Harry Potter-författaren JK Rowling delade bilden inför sina miljoner följare på Twitter och skrev ”Tess Asplund, du är magnifik <3”.

Anna Eberstein

Anna Eberstein var en framgångsrik men anonym tv-producent i London när hon och Hugh Grant plötsligt fick sitt första barn tillsammans i september 2012, och hon blev förstasidesnyheter. Men bara månader senare fick Hugh barn med exet Tinglan Hong också, vilket förvirrade många gällande hur hans och Annas relation såg ut.

Annons

Men efter det har Anna och Hugh hållit ihop. I december 2015 föddes parets andra barn och mars 2018 fick de ett tredje. I maj samma år gifte sig också Hugh och Anna, trots att skådespelaren tidigare sagt att äktenskap inte är för honom.

– Jag gillar svenskar mycket och är väldigt glad över att jag gifte mig med en, har Hugh Grant sagt om äktenskapet.

Greta Thunberg

Greta Thunberg

Greta Thunberg var 15 år när hon i augusti 2018 satte sig och skolstrejkade för klimatet vid Sveriges riksdag. Hon fick snabbt sällskap av allt fler, och hennes klimatengagemang spreds som en löpeld över sociala medier, och hittade snart utanför Sveriges gränser.

I dag är Greta Thunberg en av Sveriges internationellt mest kända människor. Hon har utsetts till Time magazines Person of the year, uppmärksammats av Leonardo DiCaprio och Bill Gates, och hållit tal inför FN och stora publikhav.

Annons