Röda mattan på Brit Awards 2020

Svensk-brittiska Mabel hade minst sagt en bra kväll på musikgalan Brit Awards 2020 som gick av stapeln under tisdagskvällen. Stjärnskottet, som slog igenom 2017 med låten Finder’s Keepers och har en stor publik i Storbritannien, var nominerad i två kategorier på galan – Årets bästa kvinnliga artist och Årets låt.

Mabel, vars mamma är kända artisten Neneh Cherry, inledde sin kväll med att uppträda med låten Don’t call me up och därefter fick hon komma upp på scenen för att ta emot pris för Årets bästa kvinnliga artist av Ellie Goulding och Jorja Smith. 1990, alltså för exakt 30 år sedan, fick mamma Neneh ta emot två priser på samma gala. Priset för Årets låt gick däremot inte till den nya stjärnan utan till Lewis Capaldi för låten Someone you loved.

Tidigare i år var även Mabel, som släppte albumet High expectations i somras, nominerad på svenska Grammisgalan och P3 Guld-galan, men fick då gå hem utan priser.

Mabel och Neneh Cherry.

Mabel gick med mamma Neneh Cherry på Brit Awards 2020.

Brist på kvinnliga nominerade

Den stora snackisen innan själva galan kretsade mycket kring bristen på kvinnliga nominerade i tunga kategorier som Årets låt och Årets album. En av prisutdelarna på galan, Paloma Faith, uppmärksammade detta med den skämtsamma piken ”vi är här för att prisa en väldigt underrepresenterad grupp i kväll, nämligen männen” när hon räckte över priset för bästa manliga internationella artist till rapparen Tyler, the Creator.

Årets manliga artist gick till Stormzy och Årets kvinnliga internationella artist gick till Billie Eilish.

Stjärnorna på Brit Awards på röda mattan

Lizzo på Brit Awards 2020.

Lizzo på Brit Awards 2020.

Billie Eilish och Finneas.

Billie Eilish och Finneas.

Harry Styles på Brit Awards 2020.

Harry Styles.

Melanie Chisholm på Brit Awards 2020.

Melanie Chisholm.

Mabel på Brit Awards 2020.

Mabel.

Ellie Goulding på Brit Awards 2020.

Ellie Goulding.

Paloma Faith på Brit Awards 2020.

Paloma Faith.

Foto: TT, Rex

Läs mer: 

Bäst klädda på Oscarsgalan 2020 – moderedaktörens favoriter!

Se klänningarna på röda mattan från Oscarsgalan 2020

Grammy Awards 2020: Här är stjärnorna på röda mattan