Julmarknad på Liseberg och i Gamla Stan

Varm glögg, gammaldags sötsaker, lokala delikatesser, hantverkskonst och värmande brasor – vad vore julen utan en julmarknad? Många julmarknader bjuder även på körsång, skridskoåkning, tomtebesök och shower som får det att tindra i ögonen på så väl stora som små.

Här listar vi tio platser som boostar julstämningen med det lilla extra!

Stämningsfulla julmarknader på slott

1. Julmarknad på Tjolöholms slott, Fjärås

Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott i Fjärås infinner sig julstämningen redan i mitten av november. Julpynt i varje hörn, nissar som julpysslar med barnen och en tomte som tar emot önskelistor. Varje dag bjuds det dessutom på såväl eldshow som godisregn.

Datum: Fredag – söndag 15 november – 1 december.

Läs mer här.

2. Julmarknad på Taxinge slott, Nykvarn

taxinge slott

På vackra Taxinge Slott i Nykvarn firas julen redan i november. Den stora julmässan huserar över 130 utställare inom mat och matverk. Skulle det fortfarande kurra i fikatarmen efter provsmakning och shopping är du på rätt ställe: Taxinge är nämligen känt som ”kakslottet” där ett av Sveriges största hembakade kakbord dukas upp.

Datum: 14-17 november samt 21-24 november.

Läs mer här.

Julmarknader med tradition och hantverk i fokus

3. Julmarknad i Glasriket, Kosta

julmarknad i kosta

I småländska Kosta firas julen med pompa och ståt – och 5 miljoner juleljus redan från mitten av november. Här finns naturligtvis glas, hantverk och godsaker att köpa med hem, men det bjuds även på tomtebus, ponnyridning, eldshow – och marsipangrisverkstad.

Datum: Torsdag – söndag 9 november – 22 december samt alla dagar 23 december till 30 december, utom julafton.

Läs mer här.

4. Julmarknad på Stortorget, Gamla stan i Stockholm

julmarknad på Stortorget.

Foto: Holger Ellgaard

Stockholms äldsta julmarknad är en mysig tradition som lockar såväl Stockholmare som turister till gränderna runt Stortorget. Insup den traditionella stämningen och handla glögg, marsipan, karameller, ljus, viltkött, tomtar, kransar och mycket mer i de 40 bodarna.

Datum: Alla dagar 23 november – 23 december.

Läs mer här.

5. Julmarknad på Skansen, Stockholm

julmarknad på Skansen.

Bild: Richard von Hofsten.

Titta in i de gamla stugorna och upplev julen som den firades förr. Jul på Skansen bjuder på julpyssel, ljusstöpning, ringdans och mycket mer. Bland de 70 marknadsbodarna hittar du såväl genuint hantverk som massor av goda smakupplevelser. Och såklart det traditionella luciafirandet på Sollidenscenen.

Datum: Lördagar och söndagar 3o november – 22 december.

Läs mer här.

6. Julmarknad på Huseby, Växjö

julmarknad på Huseby

Här börjar julen tidigt. Redan 9-17 november äger Smålandsjul, Nordens största julmässa rum. 500 marschaller och 200 granar sprider julstämning medan du spanar in utbudet hos över 170 olika utställare med såväl hantverk som mathantverk. Den som vill kan även prova såväl ponnyridning som polkagristillverkning.

Datum: 9-17 november.

Läs mer här.

7. Julmarknad på Jamtli, Östersund

Julmarknad på Jamtli.

Foto: Erik Westberg

En tradition som varje år lockar över 20 000 besökare och 200 utställare. Gammaldags miljö som förutom traditionella aktiviteter bjuder på hundspann, häst- och släde, tomte och en levande julkrubba, komplett med änglar, herde och tre vise män. 

Datum: 6-8 december.

Läs mer här.

8. Julmarknad i Sigtuna

jul i Sigtuna

Den pittoreska lilla staden bjuder på julmys varje söndag i december. De bjuds på klassiska julvaror, kör, dans kring granen och tomtebesök. Hit åker man främst för att promenera runt och insupa den mysiga stämningen.

Datum: 1, 8, 15, 22 december.

Läs mer här.

Julmarknad på nöjesfält

9. Jul på Liseberg

jul på Liseberg

Kanske den mest extravaganta julmarknad vi har i Sverige. Miljontals ljus förvandlar Liseberg till ett gnistrande vinterlandskap som bjuder på extra allt. I år berättas Dickens klassiska julsaga i den numera klassiska isbaletten. Det bjuds också på en magisk sagojakt i Medeltidsbyn och jul i Kaninlandet, och såklart klassiska handelsbodar, tomteverkstad med önskelistemaskin och karuseller. På designmarknaden fyndar du dessutom julklappar och personliga presenter från såväl kända varumärken som unika utställare med en mindre produktion.

Datum: 15-17, 22-24 och 28-30 november samt 1, 4-8, 10-23 och 26-30 december.

Läs mer här.

10. Jul på Kolmården

jul med Bamse

Barnfamiljen uppskattar säkert Kolmården i dess sagolika julskrud. Träffa Bamse och hans vänner när de julstökar, kolla in julteatern och åk karuseller. Parken bjuder även på besök av tomten, bussnälla troll – och såklart några av djuren. Du kan självklart göra dagsbesök, men väljer du att stanna över på Vildmarkshotellet kan du njuta av mysiga brasor och nyrenoverad spaavdelning.

Datum: 30 november, 1, 7-8 samt 14-15 december.

Läs mer här.

Läs mer:

Europas bästa julmarknader 2019

Utvald läsning

Femina