Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

SVT Edit sänder dokumentär om den omdebatterade stringtrosan

13 feb, 2019 
AvSofia Börjesson
Stringtrosan har en brokig historia. Sedan genombrottet på 90-talet har den gått från en hjälte i det fördolda till att bli något som alla ville visa upp under tidigt 2000-tal. Och i dag har den fått en helt ny, politisk, innebörd – och den har dessutom gått och blivit viral!
Annons

I en ny dokumentär skildrar SVT Edit vår allra minsta och mest omtalade trosmodell: stringtrosan. Vi kan nämligen konstatera att modellen har gjort comeback – om än delvis på ett helt nytt sätt än tidigare. I dokumentären medverkar bland annat konstnären tillika modellen Arvida Byström och kriminologen Nina Rungs.

Stringtrosans historia

Det var på 1990-talet som stringtrosan slog igenom, och den blev snart föremål för het debatt i såväl skolan som i medier. Vissa tyckte att modellen var på tok för sexig för att bäras av tonåringar, andra ansåg att den var obekväm.

Men några år in på 2000-talet avtog trenden med de superlåga Christina Aguilera-jeansen som gjorde att den uppdragna stringtrosan syntes ovanför  linningen. Istället blev det omodernt att bära string.

– Vid mitten av 2000-talet dör ju stringen. Du kan inte vara mer ute än att ha string på dig, säger Helle Schunnesson, journalist på P3, i dokumentären.

Annons

Dagens stringtrosa

Men nu har något hänt igen. Stringtrosan är tillbaka och syns på superstjärnor som Rihanna, Nicki Minaj och Kim Kardashian West. Den här gången är det dock inte trosan som fascinerar – utan den kvinnliga bakdelen. Ju mer rumpa desto bättre verkar vara samhällets melodi under sent 2010-tal.

Ett uppror på Irland skulle dock bli stringtrosans officiella comeback. Förra året friades nämligen en våldtäktsmisstänkt man med hänvisning till offrets underkläder: ett par svarta stringtrosor. Den friande domen fick världsomspännande uppmärksamhet och omkring 20 000 arga demonstranter lade upp bilder på stringtrosor i sociala medier under hashtagen ”this is not consent” (det här är inte samtycke).

Dokumentären Stringtrosan – troslådans dramaqueen har premiär på SVT play den 14 februari 2019.

Läs mer:

Annons