Jovan Radomir och Ritza Papaconstantinou

I måndags startade SVT:s karantän-tablå. På dagtid sänds program som särskilt riktar sig till den äldre publiken. Personer i riskzonen för att bli smittade och insjukna i corona, i synnerhet äldre, uppmanas att i möjligaste mån att stanna hemma om dagarna. SVT vill att de ska ha någonting att titta på, och en trygg programvärd att lotsas genom sändningarna av.

Därför kommer hallåorna Jovan Radomir och Ritza Papaconstantinou nu tillbaka.

”Beslutet är klockrent”

Det har gått åtta år sedan SVT plockade bort sina hallåor i rutan. Både Jovan Radomir och Ritza Papaconstantinou har arbetat länge för kanalen och är välkända ansikten för publiken. I ett pressmeddelande förklarar de beslutet att tacka ja till uppdraget som kom med kort varsel.

– Det känns självklart att visa våra tittare att vi finns nu i tuffa tider när önskan om sällskap dagtid har efterfrågats. Vi har alla hjälpts åt för att kunna införa ett dag-hallå med kort varsel och jag är stolt över att få vara en del av det arbetet, säger Ritza Papaconstantinou.

– Det ska bli trevligt att hålla min mamma och alla andra trogna SVT-tittare sällskap under dagarna. Jag har saknat den här rollen och tycker beslutet är klockrent, säger Jovan Radomir.

Nostalgi i tablån

Från och med nästa vecka ska Jovan Radomir och Ritza Papaconstantinou turas om att leda SVT:s sändningar dagtid.

– Att erbjuda avkoppling och resa i sinnet till en annan värld har alltid varit en av tv-mediets stora styrkor. Vår idé är enkel och snabbt ihopsatt, men vi hoppas att den ska bidra till mindre tristess, mer upplevelser och på så sätt skapa en viktig effekt – mindre rörelser ute i samhället hos den äldre publiken, har SVT:s medieredaktör Jan Helin och programredaktör Eva Beckman tidigare förklarat satsningen på kanantän-tablån.

På tablån står mycket nostalgi. Program som Skärgårdsdoktorn, Saltön och Gäster med gester visas nu måndag-fredag från klockan 09.30 under ledning av en programvärd.

Foto: TT

LÄS MER:

Är astma en riskfaktor för corona? Så svarar experten

Anders Tegnell i Skavlan: ”Vi kunde informerat om corona tidigare”

Så kommer coronakrisen påverka ditt liv – 5 sätt