Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Systerns avslöjande om Mikael ”Svullo” Dubois – efter 19 år

03 jul, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, SVT
I en ny dokumentär på SVT får vi reda på mer om Micke ”Svullo” Dubois. Nästa år har det gått 20 år sedan han tog sitt liv.
Annons
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentlighetenBrand logo
Programledaren Anna Lindmarker ville skydda barnen från offentligheten

Mikael ”Micke” Dubois blev känd som rollfiguren Svullo i slutet på 1980-talet. Han blev ett älskat ansikte i tv-rutan: ständigt provocerande, extrem, lite över gränsen – men med en stor humor och en varmt glimt i ögat. Många blev oerhört chockade då de, 2005, fick beskedet om att han somnat in. Blott 46 år gammal avled han, i suicid.

Micke lämnade efter sig sin exsambo och sina fyra barn, det yngsta barnet var bara ett år gammal.

– Det var en häftigt människa att leva med. Jag var otroligt kär i honom. Han var en underbar pappa till barnen. Han såg dem och kunde plocka fram dem, ge dem självkänsla. Han var oerhört stolt över dem. Det är en stor förlust för barnen, har exet Gitte berättat.

Annons

Systern om sorgen efter Svullo – och oron för sin son

Det få vet, men som nyligen blivit känt, var att Micke också lämnade efter sig sin syster, och hennes familj. I en ny dokumentär på SVT kallad Smärtan och beroendet träder Maria fram. Dokumentären kretsar kring Marias son, Marcus Dubois, som är YouTuber och åker cross. Han fick smärtstillande utskrivna efter skador i tidiga tonåren. Nu är han snart 30 år gammal och vill varken vara pillertorsk – eller möta samma öde som sin morbror Micke ”Svullo” Dubois.

– Min pappa tog livet av sig med tabletter, och min bror, som också tog tabletter... Och Marcus är ju en kopia utav sin morbror. Och jag går sönder utav det. Jag kan inte göra nånting, säger Maria i dokumentären.

Maria Dubois.SVT

Maria minns sin bror som ”extrem”.

– Det är väl krasst så att den genen finns, säger Maria Dubois.

I dokumentären är hon mycket berörd då hon talar om brodern och sonen.

Annons

– Min största rädsla är att han går samma väg som min pappa och min bror. Jag vill inte ha det där samtalet.

Maria gråter när hon säger:

– Jag kommer inte klara en till. Jag gör inte det.

Också Marcus talar, i dokumentären, om sin morbror.

– Jag var tio år när Micke dog. Jag minns inte jättemycket men har verkligen förstått det här tablettberoendet. Och jag vet att det har varit tabletter involverat hos morfar, hos Micke... Och då har jag tänkt lite större att så här: Jag har verkligen inte generna för att hålla på med det här en jävla dag till.

Dokumentären kan du se på SVT Play, här.

Annons