madeleine nobelfesten 2019

Drottning Silvias barnrättsorganisationen World Childhood Foundation ska dela ut sitt nya stora pris Childhood-priset – och de har valt ett mycket speciellt datum: Måndagen den 9 december. Detta är inte vilken måndag som helst: det är dagen före Nobelfesten, som äger rum tisdagen 10 december.

Förra året hoppade Madeleine över Nobelgalan och året innan var hon höggravid och deltog endast vid middagen för pristagarna på slottet, dagen efter Nobelgalan. Om hon väljer att medverka i år blir det alltså första gången på tre år som prinsessan är med på Nobelfesten. Och med tanke på tajmingen för Childhood-priset verkar det minst sagt troligt!

Prinsessan Madeleine sitter i Childhoodprisets jury och är djupt engagerad i juryarbetet.

– På tisdag har vi jurymöte och då kommer prinsessan Madeleine att vara med på länk från Miami. Vi har fått in 150 nomineringar och det är fantastiskt bra med tanke på att detta är ett helt nytt pris, säger Åsa Andreasson Åkerström som är pressansvarig på Childhood, till Svensk damtidning.

Prinsessan Madeleine.

– Det är ett jättespännande projekt och för oss här i Sverige blir det höjdpunkten på vårt 20-årsjubileum, säger hon.

Var blir prisutdelningen?

– Den kommer att äga på Telias huvudkontor i Solna. Telia är ju vår partner och Telias avgående ordförande Johan Dennelind sitter med i vår styrelse. Och i år slår vi ihop prisutdelningen med Childhoods stora julmingel, där drottningen alltid brukar vara gäst.

Kommer prinsessan Madeleine till prisutdelningen?

– Jag vet inte helt säkert än… Vi kommer att berätta mer nästa vecka!

chris madeleine silvia

Chris, Madeleine och Silvia på en Childhood-gala på Berns,

Fakta om Childhood-priset

Childhood grundades 1999 av drottning Silvia och firar 20-årsjubileum i år. Samtidigt lanserar man sitt nya stora pris Childhood-priset. Med det vill drottningen och prinsessan Madeleine lyfta fram osynliga barnrättskämpar, alla de som dagligen arbetar med att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp, men som sällan får ett erkännande. Och denna gång kommer man att fokusera på personer som arbetar med att utreda sexuella övergrepp mot barn, det kan vara en polis, en barnutredare, en rättsmedicinsk tekniker, en barnförhörsspecialist eller en åklagare.

Foto: TT.