Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Tess Merkel gör solodebut i Melodifestivalen – efter mörka tiden

26 feb, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Tess Merkel

Tess Merkel har varit med i Melodifestivalen 15 gånger, nu är det dags för hennes solodebut.
Och det är efter en tung tid som hon gör sig redo för att sprida lite glädje.
– Jag föll ner i ett mörkt hål, säger hon.

Annons
Största snackisarna i Melodifestivalens historiaBrand logo
Största snackisarna i Melodifestivalens historia

Tess Merkel är en riktig veteran i Melodifestivalen-sammanhang, och har räknat ut att hon varit med 15 gånger i olika roller. Dels som producent, dels som bakgrundsdansare och främst som en del i Alcazar.

Nu gör hon debut som soloartist, och för det har hon förberett sig ordentligt.

– Jag har hållit på lite smått sedan i höstas. Så fort jag fick reda på att låten kommit med så började min mentala förberedelse, och jag började kolla på nummer och utveckla koreografi och allt sånt, säger Tess Merkel.

Tess Merkels mörka period

Hennes låt heter Good life, och hon berättar att den kom till under en särskilt mörk period förra året. Förhoppningen är att den kan ge lite glädje i en rätt deppig tid.

– Många har gått på knäna och inte känt någon glädje. Det är lätt att hamna i ett mörkt mindset, där hamnade jag också. Jag föll ner i ett mörkt hål och började skriva av mig och bli deppig, säger Tess Merkel.

Annons

Förutom alla inställda spelningar och jobb hade hon det tufft på det privata planet förra året. Hennes make Kenny Solomons skrev i höstas på Instagram att de skulle skilja sig, trots sin kärlek. Så långt gick det dock inte.

– Vi har aldrig skilt oss. Vi har två stycken boenden, så vi har två lägenheter istället för en att bo i. Men kärleken är alltid värd att kämpa för, så just nu känns det ganska bra. Vi kör vårt race och följer inte några normer att det bör vara si eller så. Det har vi skitit i och hittat vår egen väg, säger Tess Merkel.

”Vi går igenom kriser lite titt som tätt”

Hon berättar också att paret har valt att vara öppna med svårigheterna i sin relation, och att de till och med använder sig av dem för att växa tillsammans.

– Att ha en relation är inte det lättaste, och vår relation är kanske inte den lättaste. Vi har valt att vara ganska öppna med att det inte är som en dans på rosor hela tiden. Vi människor är så bra på att springa och andra hållet så fort det blir jobbigt, men vi har valt att stanna i det. Istället för att bryta ihop så bryter vi igenom, säger Tess Merkel och tillägger:

Annons

– Vi går igenom kriser lite titt som tätt, och kanske är det någon där ute i en relation som också har det tung emellanåt som då förstår att det inte går att sopa saker under mattan. Det är faktiskt inte toppen alla gånger, säger hon.

Tess Merkel om Christer Björkman

I år är det sista gången som Christer Björkman är med i den svenska Melodifestivalen. Han har en väldigt speciell plats i Tess Merkels hjärta.

– Christer Björkman har betytt oerhört mycket för mig och för Alcazar. Utan honom hade vi inte slagit i Sverige på det sätter som vi gjorde. Han har alltid trott på Alcazar och givit oss chansen att visa upp oss i det forumet som Mello har blivit, säger hon och fortsätter:

– Han har alltid stått där med öppna armar, och förra året var där på Hall of fame, och fick vara med alla andra legendariska artister. Det hade nog inte varit så mycket Alcazar utan Christer faktiskt.

Tess Merkel tänkte först inte hålla så mycket koll på Melodifestivalen i år, eftersom hon ville fokusera på sin egen insats snarare än andras. Men som det stora Mello-fan hon är kunde hon inte hejda sig.

Annons

– Det har blivit att jag tittat just för att se hur artisterna gör utan publik. Jag är tacksam för att ha fått ynnesten att ligga i sista deltävlingen, då kan jag någonstans vara med i utvecklingen och se vad jag kan ta med mig. Jag kan se en uppsida på att ligga sist, samtidigt som det är lite läskigt. Men det är alltid läskigt att vara med och tävla i Melodifestivalen.

I sin deltävling ställs hon inför tufft motstånd bestående av bland annat de tidigare Melodifestivalen-vinnarna Mamas och Eric Saade, samt stjärnskottet Lovad.

– Huga, huga, nu börjar man bli nervös när man tänker på det. Men jag försöker att inte tänka på hur bra alla andra är, utan jag försöker bara foka att göra de bästa tre minuterna ever in my life. Jag ska vara där och njuta till fullo, säger Tess Merel och tillägger:

– Och gör jag det så hoppas jag att min energi smittar av sig till de som sitter där hemma och behöver lite extra pepp.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons