Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Tilde de Paula Ebys insikt efter 50: Måste välja mig själv

06 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT
Programledaren Tilde de Paula Eby fyllde 50 år i fjol – och mår bättre än någonsin!
Nu berättar hon om en betydelsefull lärdom hon tagit fasta på.
– Det är viktigt att inte slarva med sin tid och sin omgivning, säger hon i en ny intervju med Amelia.
Annons
Tilde De Paula Ebys stilresa genom årenBrand logo
Tilde De Paula Ebys stilresa genom åren


I fjol firade den folkkära programledaren och Efter fem-profilen Tilde Paula Eby 50 år.

I en ny intervju med tidningen Amelia reflekterar journalisten över åldrandet och vad hon hade sagt till sitt yngre själv om hon fick chansen.

Därför har Tilde de Paula Eby inte någon åldersnoja

Under sina 50 år på jorden har Tilde hunnit med mycket, både i karriären och i privatlivet. Om hon själv fick sammanfatta livets senaste tre decennier skulle det låta så här: ”Mellan 20 och 30 studerade hon, tog sig in på arbetsmarknaden, köpte sin första bostadsrätt och fick sitt första barn Under åren 30 till 40 var det fullt upp med småbarn, flyttar och mycket jobb. Tiden mellan 40 och 50 blev tillvaron lite lugnare.”

Annons

För 14 år sedan träffade hon sitt livs kärlek, maken Thomas de Paula Eby. Tillsammans har paret elvaåriga sonen Ilyah. Tilde har även tre barn från två tidigare förhållanden; Elian, 22, Zion, 21, Naemi, 18.

År 2021 fick programledaren en alldeles egen talkshow; Tilde, i vilken hon bjuder in kända och aktuella gäster till Junibacken i Stockholm, för intressanta och öppenhjärtiga samtal. Här med musikgruppen GES, som gästade under fjolårets säsong.
År 2021 fick programledaren en alldeles egen talkshow; Tilde, i vilken hon bjuder in kända och aktuella gäster till Junibacken i Stockholm, för intressanta och öppenhjärtiga samtal. Här med musikgruppen GES, som gästade under fjolårets säsong.

I intervjun med tidningen berättar Tilde att hon inte har någon åldersnoja. Tvärtom har hon växt in i sin ålder och vid 50 kunde hon börja släppa en del av den oro som hon burit med sig från barndomen.

– I min kropp finns ganska mycket oro. Det försvinner inte när man fyller 50, men oron är mindre nu. Leif GW Persson sa att han ångrar att han ångrat så mycket i sitt liv. Så har jag också känt, förklarar hon.

Även om hon uttrycker en längtan att få chansen att vara mer ”easy going” genom livet, så har hon med åren accepterat att det var så här hon blev.

Annons

– Jag har aldrig haft ångest över åldrandet, tvärtom är jag glad att få bli äldre. Men året jag skulle fylla 50 var jag uppfylld av stora livsfrågor. Det snurrade i skallen med tankar om vad jag gjort hittills och hur mina första 50 år varit. Hur jag än vänder och vrider på det vet jag att jag levt längre tid än jag har kvar. Det är en omvälvande tanke. Inte så att den skapar ångest, däremot väcker den frågor om hur jag vill leva åren jag har kvar.

Tilde de Paula Eby och Hoffmaestro-medlemmen Thomas de Paula Eby gifte sig år 2012.
Tilde de Paula Eby och Hoffmaestro-medlemmen Thomas de Paula Eby gifte sig år 2012.

Tilde de Paulas insikt efter 50: Måste välja mig själv

Oron som hon bar på har inte minskat bara för att hon blivit äldre, den har också minskat för att hon har haft längre tid att bearbeta hjärnspökena och därmed hittat verktyg att hantera oron på.

Annons

En annan aspekt av att Tilde de Paula Eby trivs bättre med sig själv efter 50 är att hon för första gången vågar välja sig själv. När hon reflekterat över åldrandet har hon nämligen nått en viktig insikt.

– Jag kom fram till att man behöver välja och välja bort. Vara lite noggrannare med att välja sammanhang, vänner och vad man ska göra. Det är viktigt att inte slarva med sin tid och sin omgivning. Jag kom också fram till att jag känner mig lugnare inombords än tidigare, säger Tilde och fortsätter:

– Som yngre slarvar man med sig själv och prioriterar andra människor. I dag finns inte utrymme för att inte ge sig själv samma respekt som man ger sin omgivning.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons